Намериха място на "Слава"

Морската общност, специалисти и общинари се обединиха около идеята, че най-подходящото място за позициониране на последната подводница "Слава" и превръщането й в музей, е на южния бряг на Варненския канал в кв."Аспарухово". Това съобщиха от Българската морска камара след поредицата от срещи, които обсъждаха възможностите за това.

Предимствата на избрания терен, е че е общински, локацията е с много добра транспортна достъпност, има възможност за разгръщане на комплекс и др. Специалистите са се обединили около два начина за излагане на бойния експонат. Единият е подводницата да бъде вмъкната в "джоб" на брега и швартована на кнехтове, като единият борд бъде оставен свободен към водата.

Този вариант вероятно е най-евтин като първоначална инвестиция, но в последствие поддръжката ще е доста голяма. Освен това в този случай съоръжението трябва да има и минимален екипаж, който да се грижи за подводницата, а изискванията към достъпа за граждани ще са изключително високи.

Другият вариант е да се изкопае в сушата „легло", със съответните постаменти и с кран да бъде поставена подводницата, като видимата част над земята ще е над водолинията. Този вариант засега се приема като по-приемлив.

На заседанието е решено да се предложи на кмета на Варна работна група, която да направи приблизителните разчети за необходимите средства за преместването и превръщането на "Слава" в музей. Финансирането  остава засега най-големият проблем. Последната подводница на бойния флот беше снета от въоръжение на 1 ноември 2012 г., а дивизион "Подводни операции" беше закрит.След искане на Съюза на подводничарите до военното министерство тя беше безвъзмездно преотстъпена  на община Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони