Микробус падна от мост на източния изход на Велико Търново Возилото се е "приземило" от 5 м височина

Д-р Нигяр Джафер: „Корупция” е прекалено всеобхватна тема за вот на недоверие

Лиляна Павлова: Отношенията на ЕС и Турция са изключително важни за България

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Красимир Вълчев: Няма да се отменя учебната програма по история за 10-и клас

Йоханес Хан: Сърбия и Черна гора ще са следващите, които ще влязат в ЕС

Пробив в медицината – кръвен тест открива рак Експерименти с 1005 пациенти показали 70% успеваемост

Джеймс Матис: САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от Китай и Русия

За улеснение на домакинствата ЮЗДП разкри 8 централни склада за дърва

Вдигат 5-звезден хотел в центъра на София Ще се намира на Солни пазар на мястото на бившия цирк

Скандалджията Кириос: Григор е силен, ще е тежко

Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин Включват мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони

Започна разследване на причините за смъртта на Долорес О’Риърдън

Димитров: Жегата? Все едно си бях в България

Григор взе реванш №1

Намериха място на „Слава“

Снимка: Архив

Морската общност, специалисти и общинари се обединиха около идеята, че най-подходящото място за позициониране на последната подводница „Слава“ и превръщането й в музей, е на южния бряг на Варненския канал в кв.“Аспарухово“. Това съобщиха от Българската морска камара след поредицата от срещи, които обсъждаха възможностите за това.

Предимствата на избрания терен, е че е общински, локацията е с много добра транспортна достъпност, има възможност за разгръщане на комплекс и др. Специалистите са се обединили около два начина за излагане на бойния експонат. Единият е подводницата да бъде вмъкната в „джоб“ на брега и швартована на кнехтове, като единият борд бъде оставен свободен към водата.

Този вариант вероятно е най-евтин като първоначална инвестиция, но в последствие поддръжката ще е доста голяма. Освен това в този случай съоръжението трябва да има и минимален екипаж, който да се грижи за подводницата, а изискванията към достъпа за граждани ще са изключително високи.

Другият вариант е да се изкопае в сушата „легло“, със съответните постаменти и с кран да бъде поставена подводницата, като видимата част над земята ще е над водолинията. Този вариант засега се приема като по-приемлив.

На заседанието е решено да се предложи на кмета на Варна работна група, която да направи приблизителните разчети за необходимите средства за преместването и превръщането на „Слава“ в музей. Финансирането  остава засега най-големият проблем. Последната подводница на бойния флот беше снета от въоръжение на 1 ноември 2012 г., а дивизион „Подводни операции“ беше закрит.След искане на Съюза на подводничарите до военното министерство тя беше безвъзмездно преотстъпена  на община Варна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.