Намериха незаконно депо за отпадъци до с. Ягодово

Снимка: Архив

Не сметище, а незаконно депо за отпадъци е установено до село Ягодово, където преди седмица бяха открити тонове боклуци. Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева. По думите ѝ незаконното депо е работело в продължение на години. От областната управа още днес ще сезират прокуратурата и полицията за случая, информира БНТ.

Незаконното депо е разположено върху земеделски земи на площ от 40 дка. Обхваща 5 частни и един общински имот - показва проверката на Областната управа.

"От една страна имаме незаконен добив на инертни материали, в следствие на което са се получили котловани с дълбочина 5-6 метра с обща площ на 40 дка. В момента изкопите се запълват с отпадъци на слоеве, като са обособени секции всяка една с площ 4-5 дка", обясни Каназирева.

От областната управа са констатирали, че за депониране на отпадъците са били вземани и такси и така са нанесени щети за милиони левове на държавата. На мястото е бил открит и кантар за теглене на боклука.

"За депонирането на един тон отпадък в сметището на Цалапица се заплаща такса от 110 лв. на тон, а тук някой ги събира без да има каквото и да е разрешение за това", каза още областният управител на Пловдив.

Още преди четири години в районната екоинспекция са постъпвали сигнали за нерегламентиран добив на инертни материали в землището на Ягодово.

"Изпратена е цялата документация до районна прокуратура Пловдив, като решението на районна прокуратура е прекратяване на производството", допълни инж. Любка Караманова от РИОСВ - Пловдив.

По първоначални данни собственикът на имотите в Ягодово има връзка с депонираните отпадъци с етикети от Испания край Катуница.

Коментари

Задължително поле