Нападателят от Лион е 33-годишен афганистанец

Снимка: Архив

Нападателят, който атакува хората в събота в град Вилюрбан (близо до Лион) е 33-годишен мъж и не фигурира в базата данни на френската полиция за лица, заподозрени в склонност към радикализация. Това съобщи телевизионният канал BFM според неофициално получена информация от полицията, цитиран от TACC.

Според тази информация нападателят е заявил, че е афганистанец. Каналът е научил още, че преди това е той подал искане за разрешение за временно пребиваване във Франция.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Police detained an Afghan man seeking asylum in France after one person was fatally stabbed and nine others injured Saturday outside a subway station near the city of Lyon, authorities said. The reason for the attack was unclear. <a href="https://t.co/orH4IqodRr">https://t.co/orH4IqodRr</a></p>&mdash; ABC News (@ABC) <a href="https://twitter.com/ABC/status/1167871818394263554?ref_src=twsrc%5Etfw">August 31, 2019</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Атаката е извършена близо до изхода на метростанция "Лоран Боневе" в момент, когато е имало много хора. Нападателят бил въоръжен с нож. Той убил един мъж на 19 години и според актуализирани данни е ранил още осем, от които трима са в изключително тежко състояние.

Нападателят е бил задържан от хора около него, по-специално служители на транспортни фирми. В момента няма доказателства, които да сочат, че това е терористичен акт.

Кварталът, в който се е случила трагедията, се счита за опасен - той е място на трафик на наркотици и чести атаки срещу хора. Вилюрбан е град в рамките на метрополията на Голям Лион. Намира се точно на околовръстния път в Лион, източно от него.

Нападателят заявил, че е действал сам. По-рано беше съобщено за двама извършители.

Причините за нападението са неизвестни. Случаят с нападението и убийството е прехвърлен в прокуратурата на Лион.

Коментари

Задължително поле