Направиха мозъчна операция на Димитър Цонев

Лекарите във Военномедицинската академия направиха мозъчносъдова операция на журналиста Димитър Цонев. Тя е извършена от екип начело с рентгенолога д-р Мирослав Лилов.

Телевизионния водещ е в реанимацията на ВМА от неделя вечерта, след като се почувствал много зле на път от Варна за София. Той е получил тежък хеморагичен инсулт вследствие на спукани аневризми в мозъчни артерии. След направен в неделя скенер бе установено, че в мозъка на телевизионния водещ има поне две аневризми в артериите в основата на главния мозък.

"Кръвоизливът е масиран, започва от мозъка отзад, но обхваща по-голяма част, засегнати са центровете на дишане" , казват лекуващите. На този етап не може да се даде прогноза, прави се всичко необходимо като диагностика и терапия, заявиха медиците от ВМА.Няма промяна в състоянието на Цонев, то остава тежко. Целта на проведената ендоваскуларна процедура е да се затворят аневризмите, за да се овладее кръвоизливът. Това става чрез специални вътресъдови устройства, които се поставят в аневризмите под ангиографски контрол. ВМА е един от водещите центрове в този тип терапия у нас със солиден опит, натрупан от 2008 г. насам.

"Дано се случи чудо и да се оправи", моли се и съпругата му Мариана. Тя разказа пред Епицентър, че в събота цялото семейство с внучето Янчо се върнали от почивка в Евксиноград и нищо не предвещавало неприятното събитие. По пътя от Варна до София на Митко му станало зле, казал, че го боли главата, Мариана го сменила на волана, а той полегнал на задната седалка. Вечерта обаче толкова много му прилошало, че започнал да не диша. Откарали го във Военна болница, където лекарите веднага го приели в интензивното отделение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица