Напрежение при извозването на туристи от Самотраки

Продължава извозването на туристи, между които и много българи, от Самотраки. От дни те не могат да напуснат острова, защото заради бурния вятър фериботът не пътува. В сряда бяха изпратени лодки и ферибот.

Наши сънародници разказаха, че са принудени да се редят на дълги опашки, за да се запишат за качване в лодките, предаде Нова ТВ. Бяха извозени автомобилите им, но хора не бяха допуснати с аргумента, че фериботът не е оборудван със спасителни лодки и не може да превозва пасажери. Това е довело до напрежение, скандали, викове и разправии.

До сутринта се очаква на пристанището в Александруполис да пристигне фериботът "Андрос Джет", който тази нощ потегли от гръцкия остров с български туристи на борда. За днес е обещано този кораб да направи още три курса, един от които само за пасажери, обясни по БНР българиинът Александър Малюк, чиято кола е отпътувала вчера от острова с друг ферибот.

„И аз бях супер учуден, че фериботът, който бяха пратили, нямал спасителни лодки и затова нямал лиценз да превозва и пътници заради мерки за сигурност и затова качват само коли. Сега ще се надяваме да си намерим колата здрава на пристанището в Александруполис“, каза Александър Малюк - един от потърпевшите ни сънародници, които бяха блокирани на гръцкия остров в продължение на дни.

„Това, че се говори, че има намаления по квартири и ресторанти, са пълни измишльотини, политически на кмета - да, има някакви хора, които са настанени в църкви и имат позволение да останат и в училището. Ние искахме да вземем кола под наем, но примерно наши приятели миналата година са взели кола за 30 евро наем, а сега, като стана проблемът, цената вече е 60 евро … и така типично балканска история“, добави българинът, успял да се качи със семейството си тази вечер на ферибота от Самотраки към Александруполис.

Неговият капацитет обаче е едва 450 души, уточни по-рано Малюк: „За качване на кораба имаше около 1500 души тълпа, които по едно време тръгнаха да щурмуват, да се качват на кораба, а аз едвам успях да си опазя детето и съпругата, но в крайна сметка успяхме да се качим. Качването на хора беше много бавно, защото се плаща на място и става опашка“.

Коментари

Задължително поле