НАП следи кой е купил имот за над 300 хил. лв.

Данъчните сравняват официалните доходи с притежаваното имущество от хора, които са купили имоти за над 300 хил. лв.

При 36 души има разминаване между официални доходи и имущество

Правят ревизия, ако имаш “Ролс Ройс”, “Ферари”, “Ламборгини” или “Бентли”

Имат данни за нови коли от чужбина

Данъчните проверява хора, които са купили луксозни имоти на цена между 300 хил. и 900 хил. лв. Става въпрос за къщи и апартаменти, придобити до осем години назад във времето, когато цените не бяха толкова високи. Това става ясно от годишния отчет на НАП за 2021 г.

През миналата година данъчните са приключили общо 113 проверки на хора, придобили скъпи имоти. При тези проверки данъчните установяват дали официалните доходи на хората съответстват на притежаваното от тях имущество, като тук влизат имоти, автомобили, яхти, самолети и т.н. При тези проверки данъчните събират информация за доходите и разходите не само на собственика на имота, а на цялото му семейство. Причината е, че най-често един човек има високи доходи, с които издържа цялото домакинство. При проверките от НАП взимат предвид и направените разходите за пътувания в чужбина, ако има данни, че хора от семейството са били зад граница. Данъчните взимат предвид и необходимите разходи за издръжка на домакинството, както и други големи разходи, като например за обучение в чужбина. Така установяват дали официалните доходи в семейството позволяват придобиването на луксозни имоти и коли.

В хода на проверките през миналата година са установени несъответствия между притежавано имущество и официални доходи при 36 души в размер на 4,488 млн. лв., пише в отчета на НАП. В резултат са подадени 26 коригиращи годишни данъчни декларации, като дължимите данъци са завишени с 393 хил. лв. За хората, които не коригират сами данъчните си задължения, започват ревизии. От приключилите за година ревизии са установени допълнителни данъчни задължения за 207 хил. лв.

Данъчните правят ревизии и на хора и фирми, които са купили луксозни автомобили „Ролс Ройс“, „Ферари“, „Ламборгини“ и „Бентли“, става ясно от отчета на НАП. Данните кой си е купил луксозен автомобил са получени в НАП от КАТ.  През миналата година са приключили 10 ревизии на собственици на луксозни автомобили, като са установени допълнителни данъчни задължения за 97 хил. лв.

Данъчните проверяват и хора и фирми, които купуват нови коли директно от чужбина, за това дали са платили ДДС при внасянето им в страната. Това е възможно благодарение на информация, която постъпва в НАП от останалите страни от ЕС. За година са извършени проверки на 15 нерегистрирани по ДДС граждани и фирми, които са купили нови коли от чужбина.

Ефектът за държавната хазна от тези проверки през миналата година са допълнителни приходи в размер на 1,651 млн. лв. 

В НАП получават данни от страните от ЕС и за финансовите активи на българи. Така НАП получава информация за парите на българи в банки в чужбина, както и за вложения в инвестиционни и пенсионни фондове. Ако след получаване на информацията се породи съмнение, че за тези пари не са платени данъци, започват проверки и ревизии. През миналата година са приключили 46 такива проверки, като хората са декларирали доходи в размер на 22,68 млн. лв.

Контрол

Подозрителни са суми в брой над 100 хил. лв.

Инвентаризация в складовете

Подозрително е наличието по документи на големи суми в брой.

Наличието на големи суми в брой в касите на фирмите, както и твърде големите складови наличности за дейността на съответното дружество може да означава укриване на данъци. Затова през 2021 г. данъчните са възложени 2120 проверки на дружества, които са посочили във финансовите си отчети, че имат налични пари в брой в касите си над 100 хил. лв. В резултат са открити несъответствия между счетоводството и наличните пари при 609 фирми. Стойността на разминаването между наличните пари по документи и реално съществуващите суми в касите е 337,69 млн. лв. Най-често това са пари, които са взети от собствениците, но за да не плащат данък върху дивидента, парите се водят, че са в касата.
През миналата година са приключили 297 проверки на фирми, които имат твърде големи складови запаси за дейността им. Това е подозрително, тъй като често стоки, които са продадени без ДДС по документи са все още в склада. На 182 от проверените фирми са направени инвентаризации на складовете, като при част от тях са установени липси и несъответствия. В хода на проверките са връчени покани на 85 фирми сами да коригират дължимите от тях налози. В резултат те са направили корекции на данъчните си задължения в размер на 2,298 млн. лв. Завършили са и 45 ревизии с допълнително установени задължения за 1,997 млн. лв.

При трима няма нарушения

Данъчна проверка за 23 българи с жилища в Дубай

Цените са в широки граници от 2500 евро до 10 500 евро на кв.м

НАП проверява произхода на парите на българи с имоти в Дубай.

Проверки на 23 българи с имоти в Дубай са започнали данъчните, става ясно от отчета на НАП за 2021 г. Проверките са стартирали, защото данъчните са преценили, че при хора с имоти в Дубай има по-голям риск да са укрили налози. Напоследък много богати руснаци купуват луксозни имоти в Дубай, тъй като там не са въведени ограничителни мерки срещу Русия заради войната в Украйна. Но явно и редица българи са придобили имоти в Дубай и затова от НАП искат да проверят дали те са платили дължимите данъци върху доходите си.

От започнатите проверки към края на 2021 г. са приключили четири. За трима от българите с имоти в Дубай не са установени данни за укрити доходи. За един е установено, че не е местно за България лице и през по-голяма част от годината не живее в България.

През последните десетина години около 200 българи са купили имот в Дубай, казват брокери. Цените на имотите в Дубай са в широки граници от 2500 евро до 10 500 евро на кв.м, но най-често са 4-5 хил. евро за квадрат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес