Нарастват екскурзиите до северните страни от ЕС

Холандия надмина Великобритания по посещения на българи

Нараства интересът на българите към екскурзии до северните страни от ЕС. През април най-голямо увеличение на туристическите пътувания на българи до страни от ЕС се отчита до Дания - със над 128%. Много сериозен ръст от близо 60% има и на екскурзиите до Швеция, сочат данните на НСИ. Броят на туристическите пътувания до тези две страни все още е доста малък - по около 330 в рамките на месец. Но екскурзиите до Холандия през април нарастват с 46% до 2569 броя и вече са повече отколкото туристическите пътувания до страни, които традиционно привличат българи като Великобритания, Полша и Унгария.

Най-голям ръст на почивките и екскурзиите има до Русия - с над 326% до 1582 броя. В резултат туристическите пътувания до Русия вече са в пъти повече от тези до Малта (619) и Ирландия (487).

Най-много туристи от България продължават да привличат Гърция и Турция. Туристическите пътувания през април до Гърция са нараснали с 50% до 43,2 хил., а до Турция се увеличават с 40% до 32,6 хил. На трето място по посещения на българи е Италия.

Общият брой на туристическите пътувания на българи през април е нараснал с 19% до 169,7 хил., сочат данните на НСИ. В резултат почивките и екскурзиите имат дял от 28% от всички пътувания на българи в чужбина. Общият брой на пътуванията на българи зад граница през април е 606,4 хил., което е ръст с 10,5% на годишна база. От тях 30,1% са командировки, които нарастват с 20%.

Коментари

Задължително поле