Наредба затруднява достъпа до лечение

Над 7000 пациенти с псориазис, псориатичен артрит и други ревматологични заболявания, трудно ще получават биологична терапия.

Промените засягат над 7000 пациенти, нуждаещи се от биологична терапия

Подобно лечение е между 1600 и 2000 лв.

Достъпът до лечение на над 7000 пациенти, страдащи от псориазис, псориатичен артрит и други ревматологични заболявания, изискващи биологична терапия, ще бъде затруднен. Причина за това са новите правила на НЗОК за изписване на това лечение. Според тях трябва да отпаднат отделните комисии по градове, които дават разрешение за започване на терапия с биологични препарати. За целта в момента се създава един-единствен Постоянен експертен съвет, който ще се помещава в София.

Това предупредиха пациентски организации, според които това ще затрудни достъпа до терапия и ще забави издаването на решения за нея. От друга страна, ще обремени допълнително болните, които задължително ще трябва да пътуват до столицата, за да бъдат одобрени. Освен Постоянния експертен съвет, ще съществуват още три комисии, но те ще има прави единствено да издават решения за продължаване на вече одобрена терапия.

Според проф. Евгения Христакиева, началник на Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ Стара Загора тези промени са станали факт без мотиви и коментар от здравната каса.  До момента никой не е и казвал има ли проблем в работата на досегашните комисии.

Специалистите са категорични, че назначаването на лечение с биологична терапия трябва да бъде издавано от наблюдаващия лекар, който следи с години състоянието на пациента,като то е съобразено със сериозни и тежи критерии. Лечението на един пациент с биологична терапия възлиза месечно на между 1600 и 2000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България