Наркобарон тикнат в „Адът на земята”

Ел Чапо ще изживее дните си в непробиваем затвор (ИНФОГРАФИКА)

След две впечатляващи бягства от затвори в Мексико - единият път, скрит в количка с пране, а вторият път през прокопан на 19 метра дълбочина тунел, дълъг около километър и половина, наркобосът Хоакин Гусман „Ел Чапо” едва ли ще успее да се измъкне от новия си дом - затвор в САЩ, наричан „Адът на земята”.

Той се намира в Колорадо и затова е наричан още „Алкатраз на Скалистите планини”.

В началото на тази година лидерът на картела „Синалоа” бе признат за виновен по всичките 10 престъпления, за които бе изправен пред съда в Ню Йорк, сред които убийства, пране на пари, трафик на дрога, рекет, организирана престъпност. А в края на миналия месец бе определена присъдата му - доживотен затвор.

Така до края на дните си 62-годишният Ел Чапо (в превод късия, наричан така заради дребния си ръст от само 168 сантиметра), ще обитава зандана, построен през 1994 г. в безлюдна местност край миньорско градче южно от Денвър и от който никой не е успявал да избяга досега.

В него излежават наказанията си едни от най-свирепите престъпници като участвалият в подготовката на атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк Закария Мусауи и единият от организаторите на терористичния акт на Бостънския маратон Джохар Църнаев.

Гусман обаче няма да успее да се запознае с нито един от тях - на обитателите на затвора не се разрешава да контактуват помежду си, затова служат и дебелите стени между килиите, които не позволяват общуване. Затворниците не виждат нищо друго, освен собствените си аскетични килии, късче небе през миниатюрния прозорец и бетонен двор, в който им е позволено да прекарват по час на ден.

Коментари

Задължително поле