Народният театър чества Иван Вазов с тематична изложба

14 табла разказват за връзката на Вазов с българския театър.

Показват емблематични постановки по негови творби

Редица събития в родния му град в Сопот и в Берковица, където е живял

В новото изложбено пространство при камерна сцена

В Народния театър беше открита изложба, отбелязваща 174 години от рождението на Иван Вазов, посветена на живота и творчеството на писателя, както и на безмерния му принос за развитието на българския театър. Събитието е и едно от многото, посветени на 120-годишнината от основаването на театъра, съобщават от трупата.

„Иван Вазов и театърът“ е разположена в новото изложбено пространство на Народния театър, което се намира при камерна сцена, а куратор е драматургът и писател Мирела Иванова.

Включени са снимки от Вазови творби, реализирани на първата ни сцена.

След откриването имаше и специално представление по случай рождението на поета – лиричен колаж по стихове, писма и спомени на Иван Вазов „О, ти, която и да си“ от Мирела Иванова на режисьора Бойка Велкова.

Четиринадесет табла проследяват съдбовната взаимосвързаност между националния ни класик и националния ни театър, който носи името на Вазов от 1962 г. Включени са афиши и снимки от Вазови творби, реализирани през годините на първата ни сцена. Посетителите ще видят имената и портретите на знаменити актьори като Константин Кисимов, Руси Чанев, Стефан Гецов и Петър Попйорданов в различните си превъплъщения от „Хъшове“, галерия от вечните „Чичовци“, Васил Стойчев като Бойчо Огнянов в „Под игото“, а също и прочутият „Борислав“ от едноименната пиеса в изпълнението на Атанас Кирчев.

Поставен е акцент върху литературното приятелство между Иван Вазов и проф. Иван Д. Шишманов – двама от най-ревностните „идеолози“ на мястото и значението на Народния театър.

В родния град на Вазов – Сопот по традиция цяла седмица се провеждат Вазови дни, включващи редица събития – срещи с писатели, изложби и концерти, посветени на живота и творчеството на писателя.

Вазови дни всяка година събират посетители в Сопот.

Вазови дни се честват и в Берковица, където вчера беше открита изложба „Величковият род“ - в къщата музей на Иван Вазов в града. В нея могат да се видят снимки, документи, облекла и лични вещи на Константин Величков и неговия род. Както е известно, Величков и Вазов са приятели през целия си живот, като в младежките години и двамата са влюбени в Параскева Димитрова от Берковица, която по-късно става съпруга на Константин Величков. Иван Вазов живее в Берковица през 1879-1880 година, където пише някои от известните си произведения и черпи сюжети за творчеството си в следващите години.

През 1880 година заминава за Пловдив, където е заедно със своя приятел Константин Величков. Къщата, в която Вазов е живял в Берковица, сега е негов музей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура