НАСА планира да изпрати малък хеликоптер на Марс

Снимка: Архив

НАСА оповести плановете си да изпрати малък хеликоптер на Марс през 2020 г., съобщават световните информационни агенции.

Наречен "Хеликоптер Марс", миниатюрният летателен апарат е с тегло под 1,8 килограма. Корпусът му е с размерите на топка за софтбол. Перките му се въртят 10 пъти по-бързо в сравнение с хеликоптер на Земята, за да може свръхлекият, но мощен "мъник" да се справи с рядката марсианска атмосфера.

Летателният апарат ще бъде прикрепен към "коремчето" на марсоход, който ще бъде изпратен на Червената планета с мисия да изследва обитаемостта на средата, да търси признаци за древен живот и да оцени естествените ресурси и потенциалните рискове за бъдещи човешки пътешественици.

"Хеликоптер Марс", чиято разработка започва през 2013 г., ще се захранва от слънчеви батерии и ще разчита на нагревателен механизъм, който да поддържа топлината му в студените нощи на Червената планета.

Заради огромното разстояние между Земята и Марс, операторите няма да могат да управляват мини хеликоптера в реално време. Вместо това летателният апарат ще притежава "способността да приема и тълкува изпращаните от му от Земята команди и самостоятелно да изпълнява мисията си".

НАСА окачествява проекта като "високорисков", и същевременно "изключително благодатен". "Гордеем се с нашите премиери. Идеята за хеликоптер в небето на друга планета е изключително вълнуваща. Никоя друга нация преди това не е изпращала подобен летателен апарат на Марс", казва новият директор на НАСА Джим Брайдънстайн.

От американското космическо управление отбелязват, че евентуален неуспех с мини хеликоптера няма да повлияе върху планираната за 2020 г. мисия.

При успех обаче той ще послужи като модел за бъдещи въздушни "скаути", които ще могат да летят ниско над повърхността и да достигат места, недостъпни за конструираните от човека роувъри.

По план марсоходът с прикрепения към него мини хеликоптер трябва да бъде изстрелян през юли 2020 г. и да достигне повърхността на Червената планета през февруари 2021 г.

Коментари

Задължително поле