НАСА с “кадри” на Starship на Луната

Снимка SpaceX/НАСА

Четиричленен екипаж трябва да кацне през 2026 г.

Как би изглеждало кацането на Луната, показа агенцията

Новата ракета на SpaceX - Starship, ще играе важна роля в плановете на НАСА за завръщане на Луната. С помощта на модифицирана версия на ракетата астронавтите ще се приземят на повърхността на естествения ни спътник. Като част от мисията си „Артемида 3“, НАСА се стреми да изстреля четиричленен екипаж до Луната още през 2026 г. на борда на своята капсула „Орион“. След това те ще се прикачат на Starship и ще кацнат на Луната.

Около пет години по-късно НАСА иска да използва помощта както на SpaceX, така и на космическата компания Blue Origin на Джеф Безос, за да превозва товарни спускаеми апарати до лунната повърхност.

Въпреки че мисията, наречена „Артемида 7“, е планирана за не по-рано от 2031 г., космическата агенция публикува любопитни изображения. Те показват както предложения товарен спускаем апарат на Blue Origin, така и Starship на SpaceX, спускащ луноход на повърхността с помощта на външен асансьор.

По-рано този месец НАСА поиска както от SpaceX, така и от Blue Origin да „разработят товарни версии на техните „човешки лунни спускаеми апарати“ като опция по съществуващите им договори“, според актуализацията на НАСА. „Очаква се тези товарни варианти да приземят приблизително 12 до 15 метрични тона полезен товар на лунната повърхност и да бъдат в експлоатация не по-рано от мисията Артемида 7.“

Новите лунни роувъри ще играят решаваща роля в изграждането на база на Луната и нейната колонизация.

„От съществено значение е НАСА да има способността да приземява не само астронавти, но и големи части от оборудване, като роувъри под налягане, на Луната за максимална възвръщаемост на научните и проучвателни дейности“, Лиза Уотсън-Морган от НАСА.

Графикът на американската космическа агенция е доста амбициозен. Starship е все още в разработка, като не е извършвал успешно излитане и кацане. Компанията Blue Origin на Джеф Безос не е излитала изобщо в орбита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии