Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

Настаняват 50 бесарабски българи от музикални състави в семейства в Търново Боляри ще приемат в домовете си певците и танцьорите, които ще изнесат концерт на 30 октомври

Хотел и семейства от Велико Търново ще посрещнат в домовете си 50 бесарабски българи от различни танцови и музикални състави, които ще изнесат концерт на 30 октомври в старата столица. Това съобщи Маруся Костова, директор на сдружение „Българско наследство“ в Балчик.

Четирите ансамбъла от Украйна и Молдова ще гостуват първо в столицата по покана на Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец”. На 29 октомври те ще изнесат концерт по случай Деня на бесарабските българи във Военния клуб в столицата.

Веднага след това групата ще се отправи към Балчик, където от 2014 година насам сдружение „Българско наследство” организира мащабния едноименен културен форум, като осигурява престоя и пътните разходи на българите от столицата до морската община. И тъй като дългият път от София до Балчик минава през Велико Търново, участниците пожелали да почетат паметта на най-големия съвременен бесарабски поет Мишо Бъчваров – Бондар на гроба му в Арбанаси.

„Това е много голям и тачен поет в Украйна и всички настояха да се поклонят на гроба му“, посочи Костова и допълни, че особено за децата пътят от София до Балчик е доста дълъг и за това един ден те ще си починат в старата столица. Около това спонтанно се родила идеята да бъде изнесен и концерт във Велико Търново, точно в навечерието на народните будители. Бесарабските ни сънародници наричат Велико Търново „сърцето на Майка България“, сподели още Маруся Костова.

Концертът ще започне в 18 часа в залата на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, като в него ще вземат участие Детска танцова група „Кадънжа”от село Кубей, ансамбъл „Български сърца”от село Нови Троян, „Мюзик Драйв”- 6 младежи и девойки от Всеукраинския център за българска култура в Одеса и 15 хористки от хора на учителките в с. Чийший.

Поради спонтанния характер на инициативата, организаторите не са предвидили средства за нощувка в старопрестолния град. По пример в европейските страни, където т.нар. кауч-сърфинг е вече традиционно явление, българите от Украйна и Молдова се надявали да намерят родолюбиви свои съграждани, готови да ги приютят в дома си за нощувка. На призива за осигуряване на нощувки на 53- членната група от наши сънародници в социалните мрежи, веднага се отзовали управителят на един от търновските хотели и великотърновци.

Изпълнителите ще бъдат настанени в хотел „Меридиан Болярски“, където ще могат да нощуват безплатно 31 човека, и в семействата на акад. Иван Радев и сина му Светлин Радев, директор на Военния архив, при дъщерята и сина на проф. Анчо Калоянов от ВТУ, в семейство Росица и Ганчо Ганчеви, в дома на поетесата Ружа Велчева и в дома на търновеца Деян Иванов, който от години живее в САЩ, но в момента си е във Велико Търново.

„Остават още няколко човека, които се надявам да можем да настаним в домовете на гостоприемни търновци“, посочи още Маруся Костова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.