Тайни клиенти ще проверяват обслужването в ЧЕЗ

Грипна ваканция затваря училищата във Варна за седмица

Живко Мартинов 4 часа на разпит по „Суджукгейт“

МВФ: Петролът ще поевтинява

Вигенин в Букурещ: България подкрепя приоритетите на Румънското председателство

Гърция пак е с най-големия дълг в ЕС България е в Топ 3 на най-малко задлъжнелите

Ера с българския Фъргюсън

Звездите на небето вече си имат треньор

Приключи проверката в ЕНЕРГО-ПРО, не са открити нарушения

Ръст на ражданията в УМБАЛ Бургас, момчетата пак са повече В "Дева Мария" 23 на сто от родилките са от други области

Денс клуб UN BESO в Търново чества 8 години Над 400 гости присъстваха на пищното тържество

Възстановиха движението по централния пловдивски бул. „Цар Борис III Обединител“ На него бе монтирана кулата за откриването на Европейска столица на културата

„Свободна Европа“ пусна сайта на възстановената си българска редакция На страницата не са публикувани никакви данни за контакт, имена на екип или поне на ръководител

Влак блъсна и уби жена в Пловдивско

4-годишно дело приключи със споразумение Наркопласьор беглец влиза в затвора

Настаняват 50 бесарабски българи от музикални състави в семейства в Търново Боляри ще приемат в домовете си певците и танцьорите, които ще изнесат концерт на 30 октомври

Хотел и семейства от Велико Търново ще посрещнат в домовете си 50 бесарабски българи от различни танцови и музикални състави, които ще изнесат концерт на 30 октомври в старата столица. Това съобщи Маруся Костова, директор на сдружение „Българско наследство“ в Балчик.

Четирите ансамбъла от Украйна и Молдова ще гостуват първо в столицата по покана на Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец”. На 29 октомври те ще изнесат концерт по случай Деня на бесарабските българи във Военния клуб в столицата.

Веднага след това групата ще се отправи към Балчик, където от 2014 година насам сдружение „Българско наследство” организира мащабния едноименен културен форум, като осигурява престоя и пътните разходи на българите от столицата до морската община. И тъй като дългият път от София до Балчик минава през Велико Търново, участниците пожелали да почетат паметта на най-големия съвременен бесарабски поет Мишо Бъчваров – Бондар на гроба му в Арбанаси.

„Това е много голям и тачен поет в Украйна и всички настояха да се поклонят на гроба му“, посочи Костова и допълни, че особено за децата пътят от София до Балчик е доста дълъг и за това един ден те ще си починат в старата столица. Около това спонтанно се родила идеята да бъде изнесен и концерт във Велико Търново, точно в навечерието на народните будители. Бесарабските ни сънародници наричат Велико Търново „сърцето на Майка България“, сподели още Маруся Костова.

Концертът ще започне в 18 часа в залата на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, като в него ще вземат участие Детска танцова група „Кадънжа”от село Кубей, ансамбъл „Български сърца”от село Нови Троян, „Мюзик Драйв”- 6 младежи и девойки от Всеукраинския център за българска култура в Одеса и 15 хористки от хора на учителките в с. Чийший.

Поради спонтанния характер на инициативата, организаторите не са предвидили средства за нощувка в старопрестолния град. По пример в европейските страни, където т.нар. кауч-сърфинг е вече традиционно явление, българите от Украйна и Молдова се надявали да намерят родолюбиви свои съграждани, готови да ги приютят в дома си за нощувка. На призива за осигуряване на нощувки на 53- членната група от наши сънародници в социалните мрежи, веднага се отзовали управителят на един от търновските хотели и великотърновци.

Изпълнителите ще бъдат настанени в хотел „Меридиан Болярски“, където ще могат да нощуват безплатно 31 човека, и в семействата на акад. Иван Радев и сина му Светлин Радев, директор на Военния архив, при дъщерята и сина на проф. Анчо Калоянов от ВТУ, в семейство Росица и Ганчо Ганчеви, в дома на поетесата Ружа Велчева и в дома на търновеца Деян Иванов, който от години живее в САЩ, но в момента си е във Велико Търново.

„Остават още няколко човека, които се надявам да можем да настаним в домовете на гостоприемни търновци“, посочи още Маруся Костова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.