Спипаха старинни предмети в дома на 67-годишен от Пловдивско

Геймърите се появиха на спортни игри

Министър-председателят иска закон за партийната субсидия (ВИДЕО)

Нено Димов: Главният прокурор ще има задължението веднъж годишно да прави отчет пред парламента

Веганът Добрин спечели „Игри на волята“

Томас от „Игри на волята“ пред „Труд“: След предаването станах по-мил и земен

Тежка катастрофа затруднява движението по АМ “Тракия“ (ВИДЕО)

„Ферари“ шампион в симулатора

Странен накит променя средновековната история Златната Орда определяла политиката на европейците през ХІІІ-ХІV в.

Премиерът Борисов: Създаваме ново звено – независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия

Разломът между основните играчи в НАТО Време на промени - Европа в центъра на геополитическото преформатиране

Стабилно е състоянието на пострадалите при авария в цех за биогаз в ямболското село Симеоново

Заледени пътища и катастрофи затрудняват трафика

Дара Екимова снима гаджето си в коледна песен

Тръмп призова Световната банка да преустанови отпускането на кредити на Китай

Настаняват 50 бесарабски българи от музикални състави в семейства в Търново Боляри ще приемат в домовете си певците и танцьорите, които ще изнесат концерт на 30 октомври

Хотел и семейства от Велико Търново ще посрещнат в домовете си 50 бесарабски българи от различни танцови и музикални състави, които ще изнесат концерт на 30 октомври в старата столица. Това съобщи Маруся Костова, директор на сдружение „Българско наследство“ в Балчик.

Четирите ансамбъла от Украйна и Молдова ще гостуват първо в столицата по покана на Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец”. На 29 октомври те ще изнесат концерт по случай Деня на бесарабските българи във Военния клуб в столицата.

Веднага след това групата ще се отправи към Балчик, където от 2014 година насам сдружение „Българско наследство” организира мащабния едноименен културен форум, като осигурява престоя и пътните разходи на българите от столицата до морската община. И тъй като дългият път от София до Балчик минава през Велико Търново, участниците пожелали да почетат паметта на най-големия съвременен бесарабски поет Мишо Бъчваров – Бондар на гроба му в Арбанаси.

„Това е много голям и тачен поет в Украйна и всички настояха да се поклонят на гроба му“, посочи Костова и допълни, че особено за децата пътят от София до Балчик е доста дълъг и за това един ден те ще си починат в старата столица. Около това спонтанно се родила идеята да бъде изнесен и концерт във Велико Търново, точно в навечерието на народните будители. Бесарабските ни сънародници наричат Велико Търново „сърцето на Майка България“, сподели още Маруся Костова.

Концертът ще започне в 18 часа в залата на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, като в него ще вземат участие Детска танцова група „Кадънжа”от село Кубей, ансамбъл „Български сърца”от село Нови Троян, „Мюзик Драйв”- 6 младежи и девойки от Всеукраинския център за българска култура в Одеса и 15 хористки от хора на учителките в с. Чийший.

Поради спонтанния характер на инициативата, организаторите не са предвидили средства за нощувка в старопрестолния град. По пример в европейските страни, където т.нар. кауч-сърфинг е вече традиционно явление, българите от Украйна и Молдова се надявали да намерят родолюбиви свои съграждани, готови да ги приютят в дома си за нощувка. На призива за осигуряване на нощувки на 53- членната група от наши сънародници в социалните мрежи, веднага се отзовали управителят на един от търновските хотели и великотърновци.

Изпълнителите ще бъдат настанени в хотел „Меридиан Болярски“, където ще могат да нощуват безплатно 31 човека, и в семействата на акад. Иван Радев и сина му Светлин Радев, директор на Военния архив, при дъщерята и сина на проф. Анчо Калоянов от ВТУ, в семейство Росица и Ганчо Ганчеви, в дома на поетесата Ружа Велчева и в дома на търновеца Деян Иванов, който от години живее в САЩ, но в момента си е във Велико Търново.

„Остават още няколко човека, които се надявам да можем да настаним в домовете на гостоприемни търновци“, посочи още Маруся Костова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.