Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата

Тома Белев

В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

Гаврата на Тома Белев: “Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно.”

Представители на еврейската общност в България остро осъдиха скандалния коментар на Тома Белев, според когото: “Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно”. Искрено разгневени, те се обединиха около позицията, че скандалното изказване на кандидата за столичен общински съветник от “Демократична България” е нелепо и абсурдно.

Както “Труд” писа, коментарът на Белев, освен подигравка с Холокоста, гази и редица международни и български документи, приети от ООН, Съвета на Европейския съюз и Народното събрание. Пред “Труд” представители на еврейската общност в България бяха категорични, че език на омразата, какъвто Белев е използвал в изказването си, е недопустим.

Днес в редакцията на вестника се получи копие от писмо на Федерацията на ционистите в България, в което председателя на организацията Яков Джераси призова премиера Бойко Борисов да освободи Тома Белев от длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество към Министерския съвет.

“Труд” потърси и други лидери на еврейски организации у нас за позиция относно скандалното изказване на Белев.

 

София Коен, председател на централния израилтянски духовен съвет: Подобно изказване не би се толерирало никъде

Изказването е изключително непремерено, дори Белев да не казва, че не е искал да прозвучи като подигравка.

Ние не можем да приемем това, защото той говори за депортацията на евреите в лагерите на смъртта не в исторически контекст, а като остроумие. Това е недопустимо, когато става въпрос за Холокост.

Подобно изказване не би се толерирало, в която и да е държава. В случая той би следвало да бъде много внимателен за това, което говори, защото носи отговорност, като представлява в случая партия. Избрахме да приемем извинението, за да закрием въпроса, защото не искахме допълнително да раздуваме скандал. От друга страна, не можем да замълчим, когато такива неща се случват. Факт е, че той не се извини веднага.

Отначало той не признаваше, че е допуснал грешка, което е показателно, че не осъзнаваше грешката. Белев дори обвини, че реакцията ни е политическа кампания срещу него. Ние не можем да приемем такива обвинения, защото са нелепи.

 

Доц. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България “Шалом”:

Нелепо е политик в предизборна кампания да отправя такова изказване. Излиза дори, че съжалява, че се е извинил. Това разочарова цялата еврейска общност, всички сме потресени от наглостта.

В петък от “Шалом” потърсихме Белев, като го помолихме да оттегли коментара си. Той не само не го направи, но и пусна отделен пост, с който очевидно имаше за цел да привлече вниманието на избирателите си. В него той иронизира нашето оплакване. В събота той написа скалъпено извинение, след което ние не искахме да навлизаме в политизиране на темата. Търсейки политически дивиденти, Белев е ангажирал негови симпатизанти да спекулират, че общността, която се възмущава, обслужвала политически интереси с цел да го дискредитират.

Езикът на омразата е напълно недопустим. Изказване в този дух е абсолютно осъдително.

Очевидно Белев търси политически дивиденти, използвайки ирония в предизборната си кампания, което е гротеска.

 

Виктор Меламед, директор на “Американския еврейски комитет” в България:

Едва ли ще кажа нещо различно от онова, което всички нормални хора смятат, а именно, че това е абсолютно непремерено и лудо изказване. Не мога да разбера дори чувството за хумор, което Тома Белев се е опитал да вложи в думите си. Има неща, с които човек просто не може да се шегува и това е едно от тях. Холокоста е нещо, което човек дори не трябва да споменава, още повече по този начин, по който Тома Белев го е направил. Аз лично не го познавам - чувал съм и хубави, и лоши неща за него, но искрено съжалявам, че е допуснал подобно изказване.

Най-лошото обаче е, че той не намери сили да се извини достойно. Извинението, което Белев е публикувал във фейсбук профила си, не е искрено. Хората определено не харесват подобен тип поведение. Вероятно той има някаква тежест, за да заема постовете, на които е в момента. От тук нататък други хора трябва да преценяват дали той трябва да остане на тях и дали неговото мнение занапред трябва да тежи.

 

Яков Джераси, председател на Федерацията на ционистите в България:

Уважаеми г-н Премиер, пиша Ви тези редове във връзка с последните публични коментари на г-н Тома Белев относно връзката между депортирането на евреи по време на ВСВ и настоящите транспортни практики в гр. София.

Въздържайки се от използването на груб език, се обръщам към Вас с молбата да освободите г-н Тома Белев от длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество, присъединен към Министерския съвет.

След години пропагандиране на идеята, че България е извор на толерантност и не само към евреите, но и към другите нации и народи Белев не заслужава какъвто и да е официален пост или официално асоцииране, и финансово подпомагане от българска държавна институция.

Световната ционистка организация е крайно възмутена от думите, изказани от г-н Белев и съветва Правителството на България категорично да се дистанцира от хора с подобни антисемитски настроения и нагласи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България