НАТО без решение за бъдещето на мисията в Афганистан

Днес няма окончателно решение за бъдещето на мисията в Афганистан, съобщи след първия ден от двудневното заседание на външните министри от алианса в Брюксел генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, предаде БТА.

Няма лесно и безопасно решение, трябва да се подготвим за всяка възможност. Ще вземем всички мерки за сигурността на нашите войски, добави той. Генералният секретар отбеляза, че решение на основата на преговори е единственият път за постигане на траен мир в ислямската република.

Не е сигурно, че преговорите в Афганистан ще завършат с успех, необходимо е да се преговаря добросъвестно, заяви той. Столтенберг посочи, че са осигурени средства за работата на афганистанските служби за сигурност до 2024 година.

По неговите думи НАТО няма мнение за разширяването на газопровода "Северен поток". Той уточни, че САЩ не са единствената страна от пакта, която възразява срещу този проект.

Обменът на поверителни данни на НАТО се основава на проверката на служителите, на които се предоставя достъп. Това заяви Столтенберг в отговор на въпрос, свързан с отказа на алианса да разреши достъп до тайни на пакта на двама представители на Северна Македония.

Той съобщи, че днес е предложил на външните министри да се обмисли нуждата от увеличаване на отбранителните разходи. Участниците в заседанието са се запознали с доклад за отражението върху сигурността на измененията в природата. Столтенберг е предложил също въвеждане на минимални изисквания за развитието на далекосъобщителните и енергопреносните мрежи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини