Национална изложба на карикатурата среща ветерани и млади творци

Източник: СБХ
Творба на Анри Кулев

Откриването е в четвъртък в Съюза на българските художници

Събира политически карикатури, сатирични рисунки, графика и живопис 

Съвременна испанска карикатура в Музея на розата

В четвъртък от 18 часа, в изложбената зала на Съюза на българските художници на ул „Шипка 6“ в София се открива 49-ата Национална изложба на карикатурата.

До 20 април българските художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата, имат своя ежегоден форум, посрещан с голям интерес от публиката.

В изложбата ще видим политически карикатури, сатирични рисунки, графични и живописни произведения в жанра на карикатурата. Селекционно жури избира произведенията в изложбата между постъпилите кандидатури от автори от различни поколение. И тази година неизменно ще участват доайените Генчо Симеонов и Иван Веселинов, както и произведения на Милко Диков (1930 - 2023), напуснал ни в периода между предишната и настоящата изложба на българските карикатуристи.

Националната изложба на карикатурата има за цел да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България и да допринася за популяризирането на творчеството на българските карикатуристи в страната и в чужбина, където те получават признание и наградa.

Междувременно пък в Музея на розата в Казанлък представиха мащабна изложба на съвременна испанска карикатура. Събитието е част от програмата на 30-те Чудомирови празници, а идеята на експозицията е да покаже графичния хумор и карикатурите, които се правят в момента в Испания, коментира Хуан Гарсия Серада, изпълнителен секретар на университета на Алкала де Енарес и директор на Института за хумор „Кеведо“ в Испания, който е куратор на експозицията и пристигна в града за откриването.

В изложбата може да се види голямо разнообразие както на автори, така и на рисуване. Тя представя 36 творби с разнообразни техники. Повечето от участниците работят в пресата, като сред тях има представители на най-големите национални печатни медии в Испания, както и от цифрови и регионални медии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства