Бакалова с награда от критиката в САЩ

Българката с отличие за поддържаща роля в “Борат 2”

Според анализатори бургазлийката е все по-близо до номинация за “Оскар”

“Номадландия” спечели приз за най-добър филм и режисьор

Българката Мария Бакалова получи поредно престижно отличие за ролята си в хитовата лента “Борат 2”. Националният съвет на кинокритиците в САЩ присъди на 24-годишната бургазлийка наградата за най-добра поддържаща роля за образа на дъщерята на Саша Коен във втората част от филма му.

Според критиците това е почти сигурна гаранция, че Бакалова ще влезе в номинациите за “Оскар”, а защо не є да заслужи статуетка в своята категория. През декември тя спечели още едно престижно отличие - наградата за най-добра женска поддържаща роля на Нюйоркската критика (New York Film Critics Circle).

Българската актриса влиза в ролята на 15-годишната дъщеря на Борат - Тутар. Тя трябва да бъде връчена като подарък за вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

Още след премиерата на филма експертите нарекоха изпълнението на актрисата удивително, а ролята є в продължението на “Борат” се превърна в една от сензациите на годината.

Призовете на кинокритиците в САЩ за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра кинематография и най-добра главна женска роля за 2020 г. отидоха при “Номадландия” на режисьорката Клои Чжао.

В него 63-годишната актриса Франсис Макдорманд играе жена, която събира цялата си покъщнина в автомобила си и пътува из американския Запад след икономическия колапс на малък град. При мъжете спечели Делрой Линдо, който се превъплъщава във ветеран от Виетнамската война в драмата на майстора в жанра Спайк Лий “Da 5 Bloods”.

Документалният “Колектив” на румънеца Александър Нанау за унищожителния пожар през 2015 г. в нощен клуб в Букурещ, при който загинаха десетки хора, бе удостоен с наградата за най-добър чуждестранен филм.

Коментари

Задължително поле