Президентът: Oткриването на ВВУ е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство

Премиерът Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Гери-Никол сияе по бански в Тайланд (СНИМКИ)

Иван Костов: От интелектуална гледна точка зеленото движение е много несъстоятелно (ВИДЕО)

Арестуваха габровец, потрошил стъклата на вход и подлудил живущите Мъжът хлопал по вратите и притеснявал хората

Заловиха двама крадци на кола в София

15-годишни опитаха да откраднат метални пана от ограда на детска градина

В Павликени стартира кампанията за плащане на местни данъци Първият платец e 92-годишният Иван Драганов

Студентски екипи участват в международния конкурс за нова сграда на Карин дом

Нинова: Вотът на недоверие вече има своята роля, но мерките са палиативни

Кметът на Перник: Транзитът на вода от „Белмекен“ през София е единствената възможност за нас

Бащата на Меган: Двамата с Хари излагат кралското семейство

Откраднаха метална каса с пари от казино в село Борован

Депутатът от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева: Новоучреденият държавен ВиК холдинг ще оптимизира стратегическия воден отрасъл

Каракачанов: Възстановяването на Военновъздушното училище е изправяне на една несправедливост

Националният съвет на МО в БСП гласува в Търново „Визия на младите в България“

На изнесено заседание във Велико Търново Националният съвет на Младежкото обединение в БСП прие „Визия на младите в България“. Документът е съставен на база на предложения от цялата страна, които са събрани в рамките на половин година от започване на мандата на новото ръководство в Младежкото обединение. Членовете на Националния съвет са събирали мненията в десетки градове от страната, за да съставят основните точки от програмата си.

Заседанието във Велико Търново беше открито от областният председател на Младежкото обединение Габриела Шилкова, която приветства гостите от цялата страна. Отчет за изминалата година направи и националният лидер на младите социалисти Николай Бериевски, който прогнозира успешна година за левицата.

„2018 г. бе изключително динамична и успешна за Младежкото обединение в БСП. Свършихме много работа, изминахме хиляди километри, но през 2019 г. предстоят още по- големи предизвикателства пред нас. Дълбоко вярвам, че ние, младите, ще бъдем движещата сила не само на предстоящите избори, но и на политическите процеси в страната. Ако МО в БСП запази тази си енергия, в края на годината ще можем да се поздравим с поне два успешни избора“, сподели Бериевски.

Сред официалните гости на изнесеното заседание бяха народните представители Весела Лечева, Явор Божанков, Валентин Ламбев, Кристиян Вигенин, евродепутатът Момчил Неков, областният председател на БСП Петко Тюфекчиев, общинският председател на младежкото обединение във Велико Търново Михаил Михалев, този на Лясковец Андрей Картунов и общинският председател на социалистите в Павликени Христо Кавалски.

„За да имат младежите в България по-добре перспектива това може да стане само с промяна на управлението в България. Това управление доведе България до най-ниските доходи в Европа и най-голямото социално разслоение. 80 процента от българите са на прага на бедността, а 20 процента са заможните. В страната има огромно социално напрежение и огромни регионални диспропорции. Това трябва да бъде спряно и да бъде променен този курс на водене на политика. Политика на парче, под натиск. Миналата година мина под знака на протестите и скандалите. Правителство, което отказва реформи.

Управляващите са недоволни от въпросите, които опозицията поставя всеки ден. Управляващите не харесват и президентската институция. Те искат президент, който говори в унисон с тях“, сподели пред младите хора народният представител Весела Лечева. По думите й младите хора днес са разделени, защото 80 процента са бедни, а останалите разполагат с много пари. В същото време се дава възможност за развитие на малцина, но само ако са членове на ГЕРБ. Според Лечева управляващите не гледат качествата, а партийната принадлежност.

„Другото, което трябва да бъде променено е обезличаването на институциите. За огромно съжаление много млади хора напуснаха България, някои завинаги. Ето защо вие имате огромната отговорност да промените този курс в България“, допълни Весела Лечева.

В тази връзка един от най- важните документи, които Младежкото обединение прие днес е „Визия на младите за България“.

„За шест месеца обиколихме почти цялата страна с цел да попитаме младите хора какви са техните проблеми и заедно да потърсим решенията им. Резултатът от всички наши срещи може да се обобщи в: „Младите хора искат да останат в България“, отбеляза Николай Бериевски. Той обясни, че младите искат да създадат и отгледат семействата си в Бъгария, искат да бъдат здрави, искат качествено образование и достъп до култура. Бериевски коментира и как може да се случи това.

Един от начините младите хора да имат спокойствието да създават семействата си в България, е предоставяне на еднократна помощ от 6400 лв. за всяко второ и трето дете на родители, осигурени за минимум 12 месеца назад. В здравето основен акцент трябва да бъде подобряване на осведомеността на младите хора и двойки в репродуктивна възраст относно възможните причини за възникване на репродуктивни проблеми.

Подобряване на качеството на образованието може да се случи с програма, която да ориентира по- добре кандидат-студентите при взимане на решение коя специалност е най- подходяща за тях. Стъпка към преодоляването на проблема с достъпа до култура може да се реши с въвеждането на т. нар. „Културен чек. Това са част от предложенията, около които младите социалисти се обединиха днес в старата столица.

„Именно върху тези четири акцента се базира „Визия на младите за България“. Тя не е алтернатива на „Визия за България“, напротив. Документът е вдъхновен от две неща- диалогa под надслов „Мисия оставам“, който започнахме с млади балкански лидери в средата на лятото, в който обсъдихме помежду си какви са проблемите на младите в държавите ни и какви мерки за решаването им са предприели съответните държави и другото нещо е „Визия за България“ на БСП“, каза Николай Бериевски.

„Младежко обединение в БСП е първата младежка политическа формация, която изготвя подобен документ- „Визия на младите за България“. БСП е правила не малко неща за младите хора в България. ПГ на „БСП за България“ внесе законопроект за т. нар. „Културн чек“, който цели да осигури 200 лв. на всеки млад човек, навършил 18 години за култура в това число за книги, театър и кино“. Това, което Българска социалистическа партия прави е иновативно. Крайно време е младите хора да заявят своя план за развитие“, каза народният представител и зам.- председател на Младежкото обединение в БСП Теодора Халачева.
По време на заседанието евродепутатът Момчил Неков, който също е член на НС на МО представи отчет за дейността си в Европейския парламент.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.