Наши младежи обраха медалите на олимпиада по биология в Англия

Димитър Каразапрянов е най-добър сред връстниците си от 68 държави

Националният ни отбор по биология се върна с три медала от Международната олимпиада, която се проведе в последните дни на юли в Ковънтри, Англия. Димитър Каразапрянов от Сливен, завършил тази година Националната природо-математическа гимназия, взе златото.

Със сребърен медал се върна Габриела Христова, от същата гимназия. Бронзът завоюва Мария Карабоева от Националната математическа гимназия. Успехът на доскорошните ни гимназисти е сочен от специалистите като най-големия в историята на националния отбор. В отбора участваха четирима младежи, подготвяха ги Снежана Томова, Албена Йорданова, помагаше им Радослав Александров. В Англия те се състезаваха с връстници от 68 държави.

Успехът на златния лауреат Димитър Каразапрянов бе посрещнат с огромна радост в Сливен. До миналата учебна година той бе възпитаник на местната Природо-математическата гимназия, след което се премести в националната гимназия и там завърши средното си образование. Димитър е по-малкия брат на Петър Каразапрянов, който като ученик в сливенската ПМГ също донесе много награди от международни олимпиади.

"Двамата с Митко са спечелили 23 медала от такива форуми, наскоро ги броихме с майка им" - каза пред "Труд" бащата д-р Антоан Каразапрянов. Петър вече завършва медицина, Димитър също желае да стане лекар и наесен ще бъде студент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование