Наши моряци спипани с кокаин за $40 милиона (обзор)

Върху пакетите имало надписи “Кинг кока” (“Кралска кока”).

Удар на властите в Южна Африка

973 пакета по около 1 кг “Кралски кеф” открити в трюмовете на рибарския им кораб

Белезници и за словенец и 6-ма от Мианмар

Трима български моряци, словенец и шестима граждани на Мианмар бяха арестувани с кокаин за близо 40 млн. долара в Република Южна Африка (РЮА), съобщиха местни медии.

Пакетите с кокаин, извадени от кораба и задържаните членове на екипажа, снимани на пристанище Салданя.

Риболовният кораб, боядисан в цветовете на българското знаме - бяло, зелена, червено, е бил атакуван от полицаи и митничари, когато пристигнал и спрял на пристанище Салданя, провинция Западен Кейп, недалече от Кейптаун. Дрогата била скрита в три отделения на кораба. Детективите извадили оттам общо 973 пакета - всеки с тегло от около 1 килограм. Върху тях имало надписи “Кинг кул” (в свободен превод от английски - “Кралски кеф” - б. р.) Днес не бяха оповестени подробности за името на кораба, неговите собственици и дали капитанът е български гражданин.

Името на кораба не бе съобщено днес.

Говорителят на полицията в Западен Кейп Бриг Потелва заяви, че акцията е била планирана. Криминалистите са имали информация, че риболовния кораб с дрогата ще пристигне и ще използва пристанището за “Гара разпределителна”, от която наркотиците да се прехвърлят към вътрешността на страната. Според Потелва заподозрените трябва скоро да бъдат изправени пред Магистратския съд на Вреденбург.

“Разследванията продължават, като детективите търсят още доказателства за произхода, както и за планираното местоназначение на пратката”, казва Потелва.

Комисарят от Националната полиция генерал Кела Ситоле похвали служителите си и заяви, че “е сигурен, че всички арестувани ще получат справедливи присъди”.

“Това е един голям удар срещу трафика на дрога. Страната ни и улиците ни не трябва да се използват за разпространение на наркотици”, каза Ситоле.

До тази вечер заподозрените български граждани, техните роднини или адвокати не бяха осъществили контакт с посолството ни в Претория, съобщиха от Външно министерство.

През 2018 г.

Българин на кораб с 1400 кг кока

Иззетият кокаин е бил в пакети по 30 кг.

През октомври 2018 г. българин беше арестуван на кораб, превозващ 1400 кг кокаин. Операцията на испанската Специализирана служба за борба с наркотиците бе проведена съвместно с американската ДЕА. Натовареният с кокаин кораб е задържан в открити води в Атлантическия океан на около 1000 мили от Канарските острови. Той е трябвало да акостира на испанския бряг, а наркотикът е бил предназначен за разпространение в Европа.

През 2012 г.

Затвор за шестима от „Св. Николай“

Шестима моряци от българския кораб “Свети Николай” получиха между 6 и 10 г. затвор, след като плавателният съд беше задържан с 3 тона кокаин за 90 млн. евро.

Полицейски вертолет засякъл на 13 август 2012 г. кораба в международни води близо до Испания. Капитанът Иван Станчев се опитал с маневри да избяга, но “Св. Николай” бил задържан. Станчев каза пред испанския съд, че е бил принуден да натовари дрогата в Боливия, защото бил заплашван. Собственикът на фирмата, наела моряците, Дойчин Дочев, се измъкна сух, защото не бяха открити доказателства срещу него.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право