Сериозен провал на социологическите прогнози

Рекордна избирателна активност в ЕС Едва една четвърт от българите отидоха до урните

Сергей Станишев: Пак изпуснахме победата като през 2017-а Вместо единна кампания, имахме паралелни кампании на всички кандидати, каза 5-ият в листата на БСП

Борисов след изборната победа: Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа

Управляващата „Право и справедливост“ спечели изборите в Полша

ВМРО ще инициира среща на всички избрани за евродепутати от България

ЕНП остава първа политическа сила в Европейския парламент

Мария Габриел: Благодаря на българите, че ни дадоха прошката си днес

Десницата на Меркел води, втори са Зелените (обзор) “Алтернатива за Германия” взе 10,6 на сто

Бюлетините вече пристигат в зала „Арена Армеец”

Бойко Борисов няма да коментира днес изборната победа В брифинга на ГЕРБ ще участват избраните за евродепутати

Марин льо Пен води пред Еманюел Макрон на евроизборите във Франция

ЦИК обяви края на изборния ден

МВнР: Изборният ден в Халкидики приключи с достатъчен брой бюлетини

Мъж от Смядово стана донор, спасява човешки живот

Регионални баровци се уреждали с европари за къщи за гости Дъщерите на енергиен шеф и на горнооряховски бизнесмен взели по 230 000 лева за проект

Къщата за гости на роднините на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев в Лещен.

Рекордьор по програмата е Пиринският край

Собствениците слагат високи цени, за да нямат клиенти

Местни големци, роднини на чиновници и общински съветници са се уреждали с къщи за гости, изградени с европейски средства по Програмата за развитите на селските райони, показа проверка на “Труд”. В същото време раздадените пари от фонд “Земеделие” са проверявани също от служители на фонда. От общо 746 къщи за гости на стойност 202 милиона лева, построени с европари, едва при 62 са установени нередности. А наложените корекции са за едва 10 милиона лева, които все още не са върнати.

Пиринско е абсолютен рекордьор по строителство на такива имоти, 145 са вдигнати само за 6 години. Най-много са изградени в Община Гърмен – 52 на брой. Но местните жители в общината коментират, че само местните големци са се домогнали до евросредствата. Според тях цялата схема с европарите е сбъркана, защото програмата отпуска до 200 хиляди евро, но за да ги получиш, трябва да имаш толкова налични, да строиш и тогава ти ги връщат.

Повечето от тези, които са се облажили, са строителни предприемачи и роднини на разни чиновници или съветници в местните общински съвети, твърдят местните.

Тук най-известен е Димитър Гамишев, който стана депутат от ГЕРБ през 2017 г., но изгърмя и напусна парламента, след като се разбра, че е прехвърлил фирмата си със задължения от 200 хиляди лева на малоимотен гражданин. Гамишев е известен с това, че къщи за гости има снаха му и жена му в селата Лещен и Гайтаниново.

В Община Гърмен интересът е толкова голям, че поне по двама паралии на седмица са посещавали администрацията с намерението да развиват туризъм и да правят къщи за гости.

От предишни години се знае, че най-много сигнали за нередности са подавани от граждани до фонда за къщите за гости в Якоруда. Те са срещу кмета на Якоруда Нуредин Кафелов, в които се твърди, че урежда свои роднини с имоти за къщи за гости. Според тях имало решение на кмета да даде общински имот до блока на баджанака си и негов личен шофьор Абди Исмаил Хадживезулов, който искал да си строи къща за гости. След проверки на фонда едни разрешителни бяха спрени, но за други не се знае какво е установено.

Подобна е и ситуацията в Търновско. Общо 19 фирми и физически лица са получили финансиране за къщи за гости в Еленския Балкан. Местните твърдят, че сред получилите субсидии почти няма случайни хора, а голяма част от имотите фигурират в регистрите на имената на роднини на знакови персони.

Със субсидия от 237 101 лв. е вдигната къща за гости в Буйновци, а собственичката е дъщеря на енергиен шеф. Къща за селски туризъм за 230 272 лв. реализира и фирмата на дъщерята на собственик на голямо горнооряховско предприятие.
Три от най-крупните субсидии от по 391 000 лв. са за къщи за селски туризъм в селата Мийковци, Бръчковци, Бойковци и Яковци. Бенефициенти са четири дами.

 

Дават сигнала на прокуратурата

Братовчед на кмета на Горна Оряховица в аферата

Луксозната къща за гости с европари в с. Донковци, Община Елена, вече се продава.

Братовчед на кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев е вдигнал внушителна луксозна къща за гости с европари в с. Донковци, в землището на с. Яковци в община Елена.

Това обявиха депутатът от БСП за Великотърновския регион Явор Божанков и общинският лидер на БСП в града Огнян Стоянов.

“Според Търговския регистър въпросният имот фигурира като собственост на фирма “БГ Адванс” ЕООД на името на Станислав Иванов Стайков, който е първи братовчед на горнооряховския градоначалник. Той е служител в НКЖИ, с вероятна заплата не по-голяма от 800 лева и не е познат в бизнес средите”, съобщи Стоянов.

Той уточни, че имотът е изграден със средства по ОП “Развитие на селските райони”, мярка 312 и е на стойност 263 242 лева.
Никъде обаче няма табели и информация за цени за ползване на стаи, нито телефони за контакти. Имотът вече е обявен за продан чрез брокерска агенция за сумата от 200 000 евро, изтъкна Николай Стоянов. Той ще предостави информацията и ще сезира за случая Специализираната прокуратура и Антикорупционната комисия.

 

Димитър Тадаръков:

Фонд „Земеделие” се ръководи от политически назначения

Димитър Тадаръков

Когато една структура като Държавен фонд “Земеделие” се управлява с политически назначения, резултатите са такива. Това заяви пред “Труд Димитър Тадаръков, бивш изпълнителен директор на фонда.

По думите му институцията има нужда от професионално управление, за да не се случват конфликти на интереси и източване на евросредства. Тадаръков очаква след проверките да се окаже, че нередностите са много повече. Щом при 18% проверени проекти има толкова нарушения, представете си колко ще са при 100% проверени, заяви Тадаръков.

“По мое време беше създадена Дирекция “Технически инспекторат”, която да осъществява контрола върху проектите за къщите за гости. Беше създаден отдел за борба с корупцията. Дойде “калинката” (Калина Илиева, директор на фонд “Земеделие”) и тези структури спряха да работят, защото там се сложиха политически назначения”, посочи Димитър Тадаръков.

 

Нарушение

Крият преподавателя от ПУ „Паисий Хилендарски”

Ваня Недялкова

Пълно мълчание кой е преподавателят от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” с къща за гости не по предназначение, се възцари, след като във вторник земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че това е първата злоупотреба с евросредства по тази схема и случаят е още от 2016 г. От Министерството на земеделието отказаха да съобщят името на преподавателя, информация не дават и от прокуратурата, а в Пловдивския университет се чудят кой е този техен колега. “От 30 години съм в този университет, от два мандата към ректор, ако имаше такова нещо, все щях да зная”, реагира ректорът на вуза проф. Запрян Козлуджов.

Иначе по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.) в Пловдивска област са изградени 43 къщи за гости. Рекордьори по финансиране с получени по 391 160 лв. са две къщи – в Хисаря и Житница.

 

Консултирал фирми как да взимат пари от фонд “Земеделие”

Синът на Порожанов одитирал програми, които баща му управлява

Проверяван е за конфликт на интереси

Антоан Порожанов и Румен Порожанов

Антоан Порожанов, синът на сегашния министър на земеделието Румен Порожанов, който като шеф на фонд “Земеделие” е разписвал за скандалните къщи за гости, е сред одиторите на фонда. Одитът на “Делойт” е успокоил Брюксел, защото през 2015 г. не са открити масовите нарушения и злоупотреби, информира “Биволъ.”

През 2014 г. България рискуваше да изгуби 1,65 млрд. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) заради липсата на Сертифициращ орган. Тогава три обществени поръчки по избор на одитор, стартирани от бившия земеделски министър Димитър Греков, бяха обявявани за незаконосъобразни.

Тогавашният служебен министър на земеделието Васил Грудев проведе процедурата по пряко договаряне, вследствие на която за одитор бе избран “Делойт.” За одитирането на директните плащания и ПРСР “Делойт” получи от държавния бюджет над половин милион лева. По същото време Антоан Порожанов е одитор в същата фирма, където е започнал работа през 2012 г.

Впоследствие професионалната кариера на младия Порожанов се развива в областта на земеделието, чрез консултантски фирми, които консултират бенефициенти от фонд “Земеделие”. Заради потенциалния конфликт на интереси в КПКОНПИ е подаден сигнал.
Той приключва с мъдрото заключение, че Антоан Порожанов е син на баща си, но няма нищо нередно в това той да консултира и одитира програмите, които баща му управлява, разпределяйки милиарди.

 

И прокурорка вдигнала палат в Бургаско

Разследващи проверяват имота на свекъра на Елена Йончева

Мария Кехайова

След скандала, който избухна за палатите за гости за собствено ползване, в бургаското село Велика се говори за още една къща – на прокурорка и съпруга є, който работел като експерт в транспортното министерство. Земята си била тяхна, но къщата се водела на сестра й, за да не фигурират те двамата като собственици, твърдят местните.

“Не съм чул и не съм видял обаче за тази къща да има проверка. Познавам хората, те според мен сега я довършват. Вчера гледах в двора да оформят алеите”, разказа кметът на Велика Стоян Стоянов пред “Труд”.

Проверка показа, че къщата няма обявен телефон, има цени, които указват, че къщите са две на брой – за 18 (голяма) и 5-7 човека (малка). Наемането на малката къща струва 100 лева на ден, а студиото излиза 40 лева на човек.

Село Велика се прочу покрай свекъра на Елена Йончева, който вдигнал такава къща, построена с европари. Сега екип от експерти вече проверяват идват ли или не гости в тази къща, или си е за семейно ползване. И в момента къщата е празна, разказват местните.

Комшийка разказа, че в последните две години не е виждала журналистката, а само свекъра и свекървата, които отсядали през лятото с детето й.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

  1. Елена Йончева уж громи далаверите в герберските редици, но много удобно не забелязва аналогичната далавера, направена от свекъра и. Обаче отрочето отдъхва в къщата, строена с крадени евросредства. Хитро, а ?

  2. Сега трябва на всички нарушили закона да се конфискува имуществото и в панделата.

  3. Точно така Jon! Конфискация и в панделата! Няма значение дали е син червен или пембен! Крадците нямат цвят. Проблема е че са недосегаеми, и винаги със силните на деня!Йончева е крала от КТБ, Нинова приватизира техноимпекс при Костов, а сега е лидер на БСП! Визия за България!

  4. Няма значение кой е на власт – същото беше и при СДС, и при фашистите, ососбено в коалиция. Ганю си е Ганю. Човек деградира ако живее между българи.

  5. Такъв е манталитета и културата на Ганю Балкански. Ти ако си на ръководна длъжност и не се уреждаш ти и свои хора, ако не извършваш сенчести дейности и тарикатлъци ОБЩЕСТВОТО ТЕ СМЯТА ЗА БАЛАМА, за некадърник, за ГЛУПАК. Жена ти ще се отврати от теб и може да намери някой „по-отракан“. Ако не изпратиш децата си в престижен университет НА ЗАПАД също ще те намразят. Обществото реагира с компромати само по време на (предизборна) кампания. В България таланти и образование не онзачават НИЩО. Или ще крадеш и хората ще те уважават, или ще стоиш на дъното при глупаците, които не знаят как „да се уреждат“ незаконно. Ако си на ръководен пост има само един закон: „ГЛЕДАЙ ДА НЕ ТЕ ХВАНАТ.“

  6. И аз исках да построя къща за гости, но крадливите шопари от свинефермата герб и цялата им шайка окрадоха парите, а за нас ядец. Сега си търся апартамент на цена 600 евро квадратния метър в кв. Изток в София и да е ново строителство, примерно 150-170 кв. м. + банка да ми отпусне кредит. Но няма нито такива жилища, нито пък банките ми дават такива кредити. Чакам -т-ъ-п-о-ъ-г-ъ-л-н-и-к-а- цецо и крадливия -м-а-л-о-у-м-н-и-к- бойко да ми уредят апартамент в София и две къщи за гости в провинцията, да видим кога ще се сетят,.

  7. TOVA E ZA POLZASHTIJT CHUZDI NIKNEIMI,KATO,,BABA TZOTZOLANA,,NAPRIMER!NO JVNO E,,PRIJTEL,,NA ZAVEZDASH TZENZURATA V TAZI MEDIJ,TA MI E,,OTRJZAN,,KOMENTARA!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.