Наш борец отнесе олимпийски медалист

Николай Вичев поднесе най-голямата сензация в първия ден на турнира „Дан Колов – Никола Петров” в зала „Арена Асикс”. На полуфинала при 63-килограмовите на класическия стил 25-годишния национал шокира японеца Ота Шинобу - 9:0. Още с първия съдийски сигнал асът ни се хвърли в атака и поведе в резултата. Олимпийският вицешампион се опита да се върна в срещата, но това само амбицира Вичев, който при нова атака от партер затвори срещата без да даде и точка.

Преди това талантът започна с разгромното 18:0 срещу сърбина Таджи Тамаш, а на четвъртфиналите срази и украинеца Дмитро Дмитров с 9:0.

Досега Вичев няма медал от големи първенства, но е печелил 4 отличия при юношите, като на мондиал 2012 взе бронз.

Днес на финалите от 17 часа националът ще преследва титла срещу румънеца Раду Михай.

До схватка за златото стигна и двукратният световен вицешампион Владимир Дубов. В категория до 61 кг на свободния стил асът ни измъкна инфарктна победа срещу Гогава Отари (Грузия) на полуфинали. Резултатът бе 2:2, като последните 2 т. бяха за съперника му. Но със сетни сили в последните секунди Дубов успя да атакува, което му донесе още 4 точки за крайния успех – 6:2. Интрига имаше също и в четвъртфиналната среща, в която Владимир победи Иван Гуйдя с 9:1. В ъгъла на състезаващия се за Румъния борец бе неговият брат и бивш национал на страната ни Анаталий Гуйдя. А преди това Дубов загря с туш срещу Андрий Яценко (Украйна), трети от Мондиал 2017.

До финала стигна и най-титулуваният борец в свободния стил на турнира Абдулрашид Садулаев (Русия). Олимпийският шампион и двукратен №1 в света, наричан Руския танк за силата си и волята си към победа, не даде до момента и точка на съперниците си. А на полуфинала прегази с 10:0 и технически туш Иван Янковски (Беларус).

При класиците обаче носителят на пояса „Никола Петров” за 2015-а Даниел Александров изненадващо претърпя поражение още на старта в категория до 82 кг и отпадна.

При жените Мими Христова (59 кг ) , бронзова медалистка от Евро 2016, убедително стигна финала след туш срещу полякинята Катаржина Мадровска.

Интрига имаше и при жените в кат. до 65 кг. Националката Джанан Манолова бе спряна с туш от Елисавета Сорокина (Русия). Но в следващия кръг нейната сестра Елис Манолова, която се състезава за Азербайджан, се реваншира на рускинята – 6:2. На полуфиналите обаче силите на Елис не стигнаха и тя загуби от Атела Ханджликова (Чехия).

Днес от 10 ч са срещите в останалите категории.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт