Наш джудист с фурор в Ташкент

Борис Георгиев постигна един от най-големите си успехи в кариерата, като взе сребро от Големия шлем в Ташкент.

Младият ни джудист Борис Георгиев сътвори фурор на престижния турнир от Големия шлем в Ташкент. Талантът се окичи със сребро в тежка категория до 100 кг, като на финала отстъпи с ипон на белгиеца с български корени Тома Никифоров, № 1 в Европа за 2018-а. Преди това националът постигна 4 впечатляващи победи – над поляка Каспер Шчуровски с ипон само за 1,53 мин, с което взе реванш за загубата си наскоро. Последва успех срещу египтянина Рамадан Дарвиш, пети от мондиал 2018, както и две победи срещу представители на домакините.

С класирането си за финал 24-годишният Георгиев, пети от Евро 2020, още повече се доближи до олимпийската квота. И от днес ще се изкачи поне с 30 места в ранглистата до топ 50. В Европа българинът е под №2, което също е определящо за крайното подреждане.

„Много силно представяне  на Борис – каза президентът на федерацията Румен Стоилов. - Ако направи още няколко подобни класирания, има всички шансове да вземе квота. Ивайло Иванов този път не успя да вземе медал, но петото му място също е много добро класиране, носи му още точки за ранглистата. В неговата категория до 81 кг, специално, бяха 50 състезатели, като тук бяха дошли всички от първите 40 в света! Убийствена конкуренция!“

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт