Наш капитан управлява най-модерния кораб в света

Кап. Валентин Димитров - възпитаник на ВВМУ „Никола Вапцаров”, ръководи рейса на LNG-контейнеровоза.

Възпитаници на на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” са на борда

Контейнеровозът е задвижван на газ и ще плава до Европа и обратно с едно зареждане

LNG е горивото на бъдещето

Българин управлява най-модерния в света мощен голям контейнеровоз, задвижван на втечнен природен газ (LNG). Корабът потегли на първия си рейс под командването на варненеца кап. Валентин Димитров - възпитаник на ВВМУ „Никола Вапцаров” и капитан далечно плаване от кариерата. Българин е и главният механик Пламен Чолаков, както и почти половината от членовете на екипажа, научи „Труд”.

LNG-контейнеровозът „CMA CGM TENERE” бе пуснат на вода на 15 септември в корабостроителницата на „Hyundai Heavy Industries Co.” в Южна Корея. След няколко посещения в азиатски пристанища той ще отплава към Европа, където ще спира в портове във Великобритания, Франция, Германия и Нидерландия. Екологичният гигант е собственост на сингапурската компания „Eastern Pacific Shipping” и плава под флага на Малта. Той е дълъг 366 метра, широк е 51 метра, може да превозва 14 800 контейнера и да развива скорост от 22 възла. Танкът му е с вместимост от 12 000 куб. м втечнен природен газ, което позволява плаване от Азия до Европа и обратно само с едно зареждане.

Корабостроителницата на „Hyundai Heavy Industries Co” има поръчка за шест такива контейнеровоза, която ще изпълни до есента на 2022 г. До 2025 г. 60 процента от новопостроените кораби в света ще се задвижват с LNG гориво.

Коментари

Задължително поле