Наш ловец отстреля муфлон за златен медал

Националният рекорд за този вид още се държи от Тодор Живков

Български ловец отстреля муфлон с дължина на рогата 95,2 сантиметра и 217,9 точки по системата CIC, съобщиха от Североизточно държавно предприятие. Освен красивия трофей, който струва 5000 евро, точният стрелец ще получи и златен медал.

Животното е уцелено през последния уикенд в Държавно горско стопанство /ДЛС/ - Балчик. Според ловните специалисти е десетгодишен муфлон, много добър екземпляр и има изключително симетрични рога.

Все повече българи се интересуват от лов на муфлони, отчитат от Североизточното държавно предприятие. През тази година от ДЛС-Балчик могат да предложат поне още две животни с показатели като на отстреляното в края на миналата седмица. Вече има запитвания, така че скоро стопанството може да подобри някой от собствените си рекорди. В Ловното стопанство в Балчик се отглеждат близо 250 муфлона, от които 50-60 са малки.

През 2015 г. и 2016 г. в териториалното поделение бяха отстреляни два муфлона, оценени по системата CIC съответно с 226,9 точки и 235 точки. В националната класация за муфлон двете животни са на второ и пето място.

Националният рекорд за този вид е от 1986 г., като животното е отстреляно от Тодор Живков в ДЛС - Воден. Муфлонът е бил с дължина на рогата 109.5 см и оценен с 240.05 точки. "Очакваме до 1-2 години да атакуваме и подобрим националния рекорд на бившия първи", каза за "Труд" директорът на ДЛС - Балчик инж. Калинка Тодорова.

Коментари

Задължително поле