„На борда на „Адамант“ на кино в България

„На борда на „Адамант“

Топ заглавия влизат в програмата на „София филм фест“

Европейски хитове от Никола Филибер и Агнешка Холанд

Наградени творби през март в родните салони

Предстоящият през март тази година 28-и международен филмов фестивал „София филм фест“ ще зарадва зрителите с прожекции на три от най-важните световни филма за 2023 година, които ще бъдат акценти в програмата. Това са носителят на „Златна мечка“ за най-добър филм от Берлинале 2023 „На борда на „Адамант“ на Никола Филибер, спечелилият награда на журито в Кан „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки и специалната награда на журито от Венеция – „Зелена граница“ на Агнешка Холанд.

„На борда на „Адамант“ е уникален документален киноразказ, който спечели сърцата на публиката и журито, както и престижната „Златна мечка“ в началото на миналата година. Неговият създател Никола Филибер е автор със завидна филмография и авторитет в документалното кино, чиито ретроспективи са представяни в цял свят, включително Британския филмов институт в Лондон и МоМА в Ню Йорк. Най-новата му творба проследява живота на пациентите и лекарите в психиатричния център „Адамант“, който действа върху уникална плаваща структура по река Сена, в самия център на Париж. Представени са методите на лечение на психично болни, приложени с много топлина и ентусиазъм, а също и портрети на няколко пациента, които – изненадващо за състоянието си, са способни да създават оригинални, вълнуващи произведения на изкуството.

„Паднали листа“

Удостоен с награда на журито и с номинация за „Златна палма“, най-новият филм на финландския майстор Аки Каурисмаки „Паднали листа“ бе една от най-обсъжданите творби в Кан. Това е четвърта част от своеобразната кинопоредица, посветена на хората от работническата класа – Сенки в рая (1986), Ариел (1988) и Момичето от кибритената фабрика (1990). Двама самотници се срещат случайно една нощ в Хелзинки и се опитват да открият първата любов в живота си. Филмът е поредната възхитителна комедия на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак. Романтичната история е поднесена в характерния за режисьора стил, с чар, който по никакъв начин не подкопава или иронизира вложените емоции. С номинации за европейски филм, режисьор и сценарий – Каурисмаки, актриса и актьор – Алма Пьойсти и Юси Ватанен, „Паднали листа“ е един от най-харесваните филми от членовете на ЕФА през 2023 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино