На ГКПП "Кулата" секна потокът от автомобили заради гръцките декларации

На ГКПП "Кулата" секна потокът от автомобили в първия ден след въведеното изискване от Гърция туристите, които влизат да имат попълнена електронна декларация и баркод.

Само няколко коли с туристи преминаха в южната съседка. „Успяхме да се сдобием с баркодовете, пътуваме за семейна почивка, малко сме притеснени, защото непрекъснато се променят правилата в Гърция. Освен баркодовете сме разпечатели и на хартия кода и декларацията за всеки случай, обясниха малцината българи, които са успели да преодолеят гръцките изисквания. Те са пуснали документите преди два дни, но признават,че доста са почакали докато получат обратно баркода. Няколко пъти формуляра не можел да се изпрати, получавали съобщение за блокиране, но накрая се справили сами.

Не е ясно каква ще бъде ситуацията, когато хиляди декларации се подадат по едно и също време към гръцката система, коментираха нашенци, които не одобряват нововъведенията. Според тях явно гърците са се уплашили от завишените случаи на Ковид-19  у нас и така са решили да ни ограничат, коментираха българите стигнали до "Кулата".

Въпреки това се очаква засилен трафик през уикенда, защото се очаква, че до тогава нашенци ще са успели да се сдобият с баркодовете.

На ГКПП "Промахон" граничните власти ще проверяват избирателно и на случаен принцип за притежаване на кодовете, няма да се проверяват всички туристи.

Не е ясно и какъв поток ще се насочи към "Кулата", след като стана ясно,че това ще е единствения пункт за преминаване на туристи за Гърция от България.

На "Кулата" единствено голям трафик има от тирове, колоната там надхвърля 3 км.

На ГКПП "Илинден"-"Ексохи" също е празно, няма никакъв трафик,  пункта е затворен за туристи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България