На гонка с вятъра

За какво мечтае всяко момче? Едва ли има тийнейджър, който на каже, че иска да се гони с вятъра, възседнал някоя супермощна спортна кола. Адреналин до дупка! Мечта за милиони, реалност за малцина. България отново може да вярва, че скоро ще има пилот, който да се състезава с най-добрите.

Дядо му е бивш треньор по борба в ЦСКА. Баба му е професор по плуване. Баща му – колоездач. Дядо Иван го е научил да се бори до последна капка пот, другите – да е първи сред многото. Името му е Иван Влъчков.

Запалих се по автомобилния спорт още на 9 години – разказва Иван, комуто предстои тази година да завърши гимназия. - А за първи път участвах на писта „Дракон“ край Пловдив. И можете ли да си представите – първи на квалификацията, първи на състезанието!“

Младият пилот участва в два вида гонки. Първата е 3М – на затворен маршрут с Honda Сivic, а втората е европейските серии GT4 – с българския спортен автомобил SinCar R1. Влъчков вече е участвал в състезания в Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Хасково, Пловдив и в гръцкия граничен град Серес. Всички те са в ЗМ. В това състезание градските улици се затварят и започна надпреварата.

Дебютът на Влъчков в GT4 е през 20-17 година. Стартира с първо и второ място на „Словакия Ринг“, продължава с второ и трето на „Зандвоорт“ (Холандия) и с трета позиция на „Нюрбургринг“ (Германия). Завършва пети в генералното класиране.

Много ми харесва Формула 1, но голямата ми цел е да карам на „24 часа на Льо Ман“. – твърди Иван. - Затова целта ми е да ставам по-добър с всяка година. Дано да стигна до подиума на GT4 в генералното класиране. Съперниците ми са от цяла Европа. От България сме аз и Павел Лефтеров. Той кара Porsche. Най-големият ми любимец от Формула 1 е Себастиян Фетел. Харесва ми стилът му. За съжаление не мога много често да гледам състезанията му, защото обикновено съвпадат с моите. Карал съм и в планинския шампионат през 2017 година, където за дебютно представяне представяне постигнах трето място в генералното класиране в Кюстендил.“

Влъчков чувства пълната подкрепа на родителите си. Признава, че майка му много се притеснява, но баща му е голямата опора и спонсор. Цялото семейство следва тийнейджъра по състезанията. Любимата му марка автомобил е Audi. Иван отлично знае, че спортът е мечтата, но училището не може да остана на заден план.

Трудно или не, и двете са ск еднакъв приоритет в живота ми – твърди пилотът. Предстои ми да завърша професионалната гимназия по телекомуникации и след това ще кандидатствам в НСА със специалност „автомобилизъм“. Нямам никакъв страх от скоростта. Мога и сам да си ремонтирам колата, а досега не съм участвал в пътно-транспортни произшествия. Хобитата ми са фитнес и кикбокс. За други спортове нямам време, а и интерес. Важното е автомобилите и училището да вървят като по мед и масло.“

Иван вече има една голяма награда, при това от министъра на спорта Красен Кралев. Получи почетен плакет за постигнатите успехи през 2017 година. След това Кралев опита как е толкова бърз малкия Влъчков в българския спортен автомобил. „Много е талантлив – възкликна министърът. - Има хладнокръвие и дисциплина.“

Гонката с вятъра за Иван Влъчков тепърва предстои. „Не знам къде ще стигна, най-важното е да ми доставя удоволствие и бих бил горд да представям България по света“, твърди пилотът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт