На пъб след пандемия

Погребален звън за 2000 от сектора

По-късно може въобще да няма клиенти

След като английските пъбове отвориха отново врати за пръв път от месеци, съдържателката на Ванда Пира се надява, че това означава край на локдауните заради КОВИД-19, които изправиха селския u пъб пред изпитание и принуди стотици други да излязат от бизнеса.

Последиците от рестрикциите заради COVID-19 обаче се превърнаха в погребален звън за някои в сектора. Близо 2000 пъбове затвориха завинаги по време на пандемията, изчисли Британската бирена и пъб асоциация през март, а експерти и политици казват, че се опасяват от затварянето на още заведения.

Посрещането на клиенти вътре в заведенията се очаква да бъде възобновено през май, според плана за постепенно разхлабване на ограниченията, но пъбовете вероятно ще трябва да спазват правилата за социална дистанция за няколко седмици, а правителството обмисля дали да въведе изискването за притежание на ваксинационни паспорти за клиентите на хотелиерския и ресторантьорския сектор.

Пълният мащаб на свързаното с пандемията затваряне на пъбове ще стане известен едва през идните месеци, каза Ник Антона, национален директор на Кампанията за истински ейл (CAMRA). „Вредите вече са нанесени“, каза той и добави: „Възможно е да видим още пъбове да затворят, защото те устискваха, за да отворят по-късно през годината, когато всички ограничения ще бъдат вдигнати, но тогава се оказа, че клиентите просто не идват“.

Загубата на толкова много пъбове и строгите рестрикции върху обществения живот по време на пандемията обаче подчертаха тяхната роля на хъбове за местните общности.

„Това имаше голямо отражение“, каза Антона и добави: „Чували сме за хора, които просто не са се виждали с приятели седмици наред“.

Хората, които имат „локал“, който посещават редовно, се чувстват по-социално ангажирани и по-доволни, и е по-вероятно да имат доверие на други членове на тяхната общност, сочи изследване, проведено през 2016 г. от Оксфордския университет съвместно с Кампанията за истински ейл.

„Пандемията повиши важността и значението на пъбовете, като много от съдържателите им предлагат жизненоважни услуги, ресурси и подкрепа на местните хора“, каза Джон Лонгдън, изпълнителен директор на благотворителния пъб „Хъб“ (The Hub).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения