На първия учебен ден: Гербери и слънчогледи изместиха розата от 12 лв. (СНИМКИ)

Снимки: Анита Иванова

Малките кошнички с цветя са бюджетен и предпочитан вариант

Има няколко дати в годината, когато цветята са на особена почит. Първият учебен ден несъмнено е сред тях.

В навечерието на новата учебна година, както и рано тази сутрин, родители и ученици хукнаха да купуват цветя за класна, за любима учителка, а някои и за директорката. 

Цената на класиката в жанра – розата, варира от 7 до 12 лв. в няколко столични квартала. „Царицата“ на цветята достигна 12 лв., ако е опакована с мека хартия. 

Единична роза, без опаковка, а само с панделка, върви по 7 лв. На някои места цената достига и 8 лв.

„Оцветени“ рози се предлагат в по-скъпите магазини за цветя, като цената на едно такова е 9 лв. Изборът варира от черна роза до синя, сребриста, оранжева, както и такава в цветовете на дъгата.

Роза боя

„Избрахме да вземем букет от мини рози за 30 лв.“, каза пред „Труд news” Вергиния, майка на петокласничка. 

Тази година, мнозина предпочетоха да вземат гербер или слънчоглед. Несъмнено герберът е сред купуваните цветя. По 3 лв. се предлага едно цвете на пазара на „Красно село“, а опаковано – по 8 лв. 

Слънчогледите също са сред цветята, които са предпочитан вариант за днешния повод. Те вървят в букети, както и в единични стръкчета. Един опакован слънчоглед достигна цена 10 лв., а по три в букет – по 20 лв.

По-бюджетен вариант излизат малките кошнички. Освен всичко останало са компактни и удобни за носене. Цената им варира от 12 до 20 лв. в зависимост от цветята, големината и опаковката. 

Освен кошнички, в по-скъпите цветарски магазини, се предлагат и средна големина кутии. Една такава, с бегония, достигна цена от 35 лв.

Интересен и по-рядко срещан вариант, на отделни места, са красиво изработени икебани, чийто цени варират от 32 до 35-40 лв.

Срещат се и чушки в саксия, като, в зависимост от магазина, цената им е от 7 до 12 лв. 

Един по-различен избор, от няколко години насам, са букетите, направени от хартия и бонбони, макар че този септември те не бяха сред често избираните варианти.

Все по-рядко може да се види ученик да носи голям букет. Цената на средна големина такъв достига до 40-50 лв. А букет със седем рози е 60 лв.

Интересен е казусът с цветята за мъж – класен ръководител. Родителите на първолаци са изправени пред дилема – подходящо ли е да се подарят цветя на мъж и какво точно да се даде на класния. Някои се спират на различни варианти, като хубав тефтер или химикал в кутия, както и книга, ако класният не е за първа година и родителите вече са опознали вкуса му. 

Други избират да му поднесат кутия бонбони. Някои майки пък споделят, че на този ден правят по три броя домашен сладкиш – един за класния, а другите два - за децата от класа, за да се почерпят. 

Тези, които избират да подарят цвете, като знак на уважение към класния, се спират на големи цветя, тип слънчоглед.

Чушките в саксия варираха от 7 до 12 лв.

Друг вариант, макар и шеговит, е саксия с люти чушки. Тази година, в много цветарски магазини, можеше да бъдат лесно открити именно тези „цветя“, като пиперките бяха в червен, оранжев и жълт цвят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи