На училище по 2 дни до Коледа

Министър Красимир Вълчев посочи, че е дадена възможност, когато има страх от заразата, училищата да излизат в дистанционно обучение.

Нови графици за ученето след 27 ноември 

Тази седмица МОН решава за маските в клас и удължаване на годината

12 млн. лева за дезинфекция 

Всяко училище ще прави график до Коледа за редуване на присъствено и дистанционно обучение, след като МОН и кризисните щабове по места изпратят конкретни насоки кои класове да учат. Това каза пред “Труд” просветният министър Красимир Вълчев.

Кои паралелки ще се върнат след 27 ноември, когато изтича заповедта на здравния министър учениците от 6.-12. клас в цялата страна да учат от вкъщи, както и дали да се носят маски в клас и да се променят ваканциите ще са част от предложенията, които тази седмица ще бъдат обсъдени на срещи в МОН.

“Все още сме далеч от вариант да се учи през лятото, имаме резерви в учебните програми и учебното време. Надяваме се до една-две седмици да паднат стойностите и натискът към здравната система и тогава да се мине на графици”, посочи Вълчев.

Междувременно директори виждат графиците до Коледа да са по дни и да се правят седмица за седмица.
“Локалните решения са много важни, а не наредби за цялата страна. Добре е всяко от училищата, съобразявайки с отсъствията на учителите най-вече, да направи график за седмица, не повече от две, с връщането на отделните класове. Няма да се връща цялото училище, няма да има струпване на повече от 30-40% ученици”, обясни пред “Труд” директорът на 119. СУ в столицата Диян Стаматов.

Той даде пример с това, че в неговото училище в първите два дни от седмицата може да учат 10., 11. и 12. клас, след тях два дни - 8.,9. и 10. клас, следвани от 6. и 7. и накрая петокласниците.

“С всеки изминал ден броят на учителите, които са с положителен тест се променя неимоверно много. Ако утре има трима, четирима такива колеги, защото толкова се обаждат от днес за утре, а дори само да имат симптоми грипоподобни, това неимоверно променя нещата”, обясни Стаматов.

Междувременно учители, които искат промяна в подхода към училищата по време на пандемия, предлагат вариант три седмици в месеца да се учи дистанционно и една - присъствено до края на декември.

След това предстоят най-тежките седмици - януари и февруари, когато голяма част от системата ще трябва да премине в електронна среда заради натрупването на грипни вируси и коронавируса.

Престои МОН да отпусне 12,5 млн. лв. на училищата, които са изчерпали средствата си за дезинфектанти и материали, с които да се спазват противоепидемичните мерки. Това трябва да стане с актуализацията на бюджета за 2020 в началото на следващия месец.

Картина към момента

40% от учениците в електронна среда

Събират подписка за онлайн обучение

Ученето пред екран много бързо демотивира учениците у нас, 40% от тях вече участ дистанционно.

В момента над 1250 училища, от 2600, не са се сблъсквали с коронавируса. По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците са на обучение в електронна среда. По решение на училищата - около 4,5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап.

В същото време стартира петиция за онлайн обучение на всички ученици до овладяване на епидемичната обстановка, която до вчера бе събрала над 400 подписа.

От съюза на работодателите в системата на народната просвета предлагат:

Студенти да заместват и в детските градини

Да не се правят сборни групи

Родителите да могат да оставят и взимат децата си, като влизат в сградата и общуват с учителите, ще успокои обстановката.

Родителите на деца отново да получат достъп до сградите на детските градини, както и спешно да бъдат привлечени студенти от педагогическите специалности като заместници на учителите и възпитателите и това да се зачита от университетите за практика, както в училищата. Това част от предложенията, които отправят от Съюза на работодателите в системата на народната просвета по повод трудностите в забавачките в условията на COVID-19.

Според тях ограниченото общуване и взаимодействие със семействата на децата - поради забрана за влизане на родителите в сградата на градината прави процесите еднопосочни и неефективни. Затова те настояват семействата да могат отново да влизат, за да оставят и вземат децата си и да разговарят с учителите.

Посочено е още, че е добре при карантина на учители и отпуск групата да минава на полудневен режим и да не се допуска формирането на сборни групи. Последното да е опция, когато при отсъствие на децата, когато броят им е под нормативно определения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения