На 1 януари трябва да тръгне руският газ през България по "Турски поток"

През октомври решават да удължават живота на 6-ти блок на АЕЦ"Козлодуй"

Българската страна си е поставила срок на 1 януари догодина да е приключила работите по изграждането на газопровода до границата със Сърбия по линия на "Турски поток". Очаква се тогава да тръгнат първите доставки на руски газ от границата с южната съседка. Това каза министърът на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров след 17-тото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се проведе на 16 и 17 септември в „Евксиноград“.

"Турски поток" е с изключително важно значение за региона и затова го наричаме "Балкански поток", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че проектът е залегнал в новата енергийна система на страната, приета в края на м.г от НС и е по изискванията на европейското законодателство.

В отговор на въпрос на медиите енергийният министър на България заяви категорично, че не е възможно строителството на АЕЦ "Белене" без участието на конструктора на проекта "Росатом". Петкова припомни, че процедурата за стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене" е максимално публична и прозрачна и е чест да има заявки на компании, които са световни лидери и определят дневния ред в атомната енергетика.

Изграждането на втора атомна електроцентрала в България е одобрено от ЕК още през декември 2007 г. и тя е информирана за измененение на проекта, както се изисква. През октомври ще бъде взето решение за удължаване на живота на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" с 60 години, каза министър Петкова, като припомни, че ядреният регулатор утвърди м.г. увеличаване на експлотационната готовност на 5-ти блок на АЕЦ"Козлодуй".

Двамата министри бяха категорични, че така наречения у нас шпионски скандал по никакъв начин няма да се отрази на доброто сътрудничество между двете страни, като доказателството са постигнатите резултати от поредното заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за развитие на търговията, за увеличаване броя на руските туристи и в газовия сектор.

Коментари

Задължително поле