„Небесен дворец“ наближава Земята

България сред потенциално застрашените страни

Нефункционираща китайска орбитална станция “Тянгун-1” (”Небесен дворец” в превод от китайски) наближава Земята и може да навлезе в атмосферата още тази седмица, писа в. “Гардиън”. И докато по-голямата част от тежката 8,5 т станция с големината на автобус ще изгори през по-плътните слоеве, има минимален шанс част от нея да оцелее по пътя си до повърхността.

Възможността обаче някой да бъде ударен от парче от “Тянгун-1” са на практика нулеви, тъй като около 70% от Земята е покрита от вода, а останалата територия не е гъстонаселена. През 1997 г. жена бе ударена по рамото от обект, смятан за част от ракета “Делта”. Но тя не пострада, а и е единственият човек досега, който е ударен от космическа отломка.

17-100

С оглед на размерите си “Тянгун-1” е 50-тият по големина космически обект, който ще се върне на Земята, а досега убити или пострадали хора не е имало.

Най-голямата станция, извършила неконтролирано падане, е американската “Скайлаб” - 77 тона, която изгоря над Западна Австралия през 1979 г. Все пак по-късно части от нея бяха намерени на земята.

Китайският “дворец” се движи с около 27 000 км/ч и поради това е невъзможно да бъде прогнозирано място на падането. Според изчисленията на Европейската космическа агенция голяма е вероятността да навлезе в атмосферата по протежение на 43-тия северен или южен паралел. Северният минава през територията на България, но тази седмица учени, цитирани от “Вашингтон пост” прогнозираха, че “Тянгун-1” ще падне южно от страната ни. Сред евентуалните локации от запад на изток са посочени Португалия, Испания, Франция и Гърция.

Според конвенция от 1972 г. за международната отговорност при щети, нанесени от космически обекти, държавата, която ще подлежи на отговорност в случая е Китай.

За последен път “Тянгун-1” е посещавана от тайконавти (китайски астронавти – б.р.) през юни 2013 г., които изнесоха студентска лекция от орбита.

Коментари

Задължително поле