Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Велико Търново“

На 22 март 2019 да почерпят

Арестуваха бившия президент на Бразилия Мишел Темер за корупция

САЩ с нови шест ядрени бомбардировача в Европа Дни след като Русия обяви разполагането на сили в Крим

75-годишна швейцарка уби с нож 7-годишен ученик на улицата посред бял ден

Броят на загиналите при потъването на ферибот в Ирак достигна близо 80 души

„Зелените“ пробутват старо проучване Поредната фалшива новина от „еколозите”

Титаничен сблъсък между Ралица и Чилева за оставане в Hell’s Kitchen Оспорвана вечерна резервация, съмнения за саботаж и изненадващи похвали ни очакват в Кухнята на Ада тази вечер

Корнелия проби енергийния щит на Цветанов (обзор) Псалм 91 е разковничето на защитата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 март 2019

Добър въпрос, уважаеми господин премиер

ЕС даде отсрочка за Брекзит до 22 май

Спор за наследство в основата на двойното убийство в Атина

Депутатът Емил Димитров: Държавата няма да строи данъчни складове

Доналд Тръмп: САЩ трябва напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Небесната механика на Николай Дойнов

„Капка надежда за капка звезда” – така завършва новата стихосбирка „Небесна механика” (с подзаглавие „Антелион”) на поета Николай Дойнов, който е председател на Съюза на народните читалища. Книгата с избрани стихове се появи в края на 2018 г. (ИК „Труд”) и чрез нея блесна в цялост и в детайли един своеобразен творчески натюрел – с мощна енергия, със запомнящ се интелектуален почерк, с космогонична дълбочина на афористичните прозрения.

Премиерата на книгата събра на 22 февруари изискана публика в Театралната зала на Софийския университет – Николай Дойнов беше категоричен, че поезията му не е за всеки, а специално подготвеният спектакъл (реж. Николай Георгиев) включваше авторски рецитал и многократни изпълнения на арфа, дело на неговата дъщеря Яна Дойнова – талантлива млада арфистка, която е посветила 20 години от живота си в овладяването на древния инструмент. „Звукът на този могъщ, вековен инструмент ме съпътства в живота и в поезията ми. Горд съм от постиженията на Яна и от многобройните ѝ ученици” – каза поетът.

Специфичното в творческия профил на Николай Дойнов беше анализирано от поета Георги Константинов – именно той е дал път на младия поет (едва 16-годишен) на страниците на сп. „Родна реч” през 1979 г.: „Небесна механика” беше за мене очаквана изненада. Познавам оригиналното поетическо мислене на Николай Дойнов – през годините съглеждах как поетическите му крила превземат висина след висина. Тук лиричният му дар е разгърнат в цялата му просторност и мъдра развълнуваност – в една представителна панорама от избрани негови творби заедно с най-нови. Той разглежда човека като божествена частица, като дар на любовта… Най-висока е надеждата – взаимен катарзис и на поет, и на читател. Стиховете на Дойнов носят този стремеж за извисяване”.

„Небесната механика” е наука, създадена от Кеплер. Тя обяснява произхода на небесните тела и очертава техния път. Но аз установих, че моят живот също е небесна механика – търся нещо ново, което да ми помогне в преминаването на друго философско ниво. Нека да бъдем на страната на високите идеи, поривите, надеждите. Моето стихотворение „Жената като естетика” е опит за този възможен антелион” – даде своето тълкуване на заглавието авторът.

Всички присъстващи получиха книгата като подарък със специален автограф. Николай Дойнов обяви, че трябва да се работи целенасочено с новите поколения за въвеждането им в лоното на изкуството, затова той поставя началото на „Арфа общество”. Предстоят премиери в Стара Загора, Враца и други градове.

От новата книга:

Ще те позная в синкавия мрак
по устните ти с дъх на сол и мида
и после ще прекрача твоя праг,
зад който ще намеря Атлантида.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.