Невена Коканова - княгинята на Северозапада

Село Княжева махала още пази спомен за великата актриса

В село Княжева махала – на 25 км от Лом по пътя за Белоградчик, няма нищо княжеско. Там нито се е раждал княз, нито е стъпвал цар или дори министър. Селцето е бедно и забравено от държавата като всички в Северозапада, че дори и повече. Местните жители обаче не се чувстват нещастни и ощетени. Свикнали са да живеят с малко и се радват на нещата, които имат. А за най-ценни сред притежанията си те смятат две – прохладните и пълни с риба вирове на река Лом и споменът, че преди повече от половин век в Княжева махала е живяла голямата българска актриса Невена Коканова.

“Невена беше истинска княгиня, даже царица на българското кино! Само това да е - селото ни заслужава да е “Княжево”!, казват в селцето. Повечето от стотината жители на Княжева махала, даже и младите, поне веднъж са чули, че красивата актриса като дете се е разхождала по улиците, на които живеят. Но не знаят почти нищо за събитията довели семейство Коканови в затънтения ъгъл на държавата и за престоя им тук.

“Помня Невена – беше малко, тихо момиченце, играеше си със сестра ми Надка”, разказва 80 годишната баба Севка. Повече за пребиваването на любимата на поколения актриса в Княжева махала споделя бившият кмет на съседното село Дъбова махала Сашо Борисов.

“Невена Коканова е пристигнала в Княжева махала с майка си през 1942-43 г., тогава е била към петгодишна. По това време София била бомбардирана от английски и американски самолети и бащата на Невена, който бил офицер, ги изпратил в селото. Дядото и бабата на Невена работили в Княжева махала, всички живеели в дома на дядо ми Ангел, обяснява Сашо. Дядо Ангел бил оправен човек, навремето емигрирал в Америка, работил там, направил пари, върнал се и си вдигнал хубава къща в Княжева махала – с кръчма на долния етаж и стаи за гости на втория кат. Там отседнали Невена и майка й. Дядото на Невена Мито бил майстор мелничар и работел в мелница близо до реката. В Княжева махала се родил и братът на бъдещата голяма актриса Димитър. После на власт дошли комунистите, мелницата била национализирана, а новите управници подгонили Коканови като роднини на бивш царски офицер. Бащата на Невена Богдан Коканов бил изпратен в Белене, а фамилията се изселила в софийско село. Години след това, чак до края на живота си Невена Коканова не обичала да разказва за детството си и преживените неволи като дъщеря на “народен враг”. Макар че най-вероятно заради това не я приели и във ВИТИЗ, а когато по-късно все пак стъпила на сцената й създавали безброй пречки, разказват близки на актрисата. Но въпреки мъчителните спомени от детските си години Невена не забравила Княжева махала и хората, които им помагали в тежките години.

“На няколко пъти тя идва в селото. Носи подаръци на дядо ми Ангел и баба ми Стана, видя се и с приятели от онези години – с Лозо Даскала и жена му Ангелина. Като я видеше на телевизора, майка ми казваше “Ето, я нашето Венче!”. Тя беше не само голяма актриса, но и добър и скромен човек!”, разказва Сашо Борисов. Когато Коканова станала известна, цяла Княжева махала се събирала да гледа филмите й в читалището.

“По няколко пъти гледахме “Тютюн”, “Крадецът на праскови”, Спомен за близначката”. Преживявахме с Невена любови и раздели. Искахме да изглеждаме като нея, беше прекрасна!”, спомня си баба Веса. С роба на цветя и пъстра шапка на главата старицата прилича на оттеглила се в провинцията важна дама, а не на бивша телчарка, каквато е била цял живот. Къщата, в която някога е живяла Невена Коканова обаче вече се е сгърбила и изнемощяла като повечето жители на селото. Красивата някога сграда със сводест чардак и дървени стълби била продадена на ромско семейство, което не само че не я потегнало, а я досъсипало. Главата на циганската фамилия е сред най-наглите апаши в Княжева махала и след серия кражби наскоро влязъл в затвора. Оставена почти без стопани и грижа, къщата скоро може да падне.

“Ако я беше взел свестен човек, можеше да я стегне и да сложим поне една плоча, че в този дом е живяла голямата актриса Невена Коканова. Такива личности не бива да се забравят”, казват в селото. Домът, приютил някога семейството на талантливата актриса, обаче не е единственият, потънал в пустош в селото. Напуснати от хората, десетки къщи са обрасли с треви и храсти и се сриват от дъждовете и ветровете. Изникнало навремето като малка махала сред плодородните ниви край река Лом, селото и до днес е без много необходими на хората неща. В Княжева махала няма площад, нито черква, асфалт покрива само пътя към Белоградчик. Училището с две стаички отдавна е затворено, а бившото читалище е превърнато в кметство. Пред него – единствена придобивка от последните европейски години, са издигнати дървена беседка и детска площадка. В беседката лятно време кметът Николай Никитов приема местните жители, дошли кой с жалба, кой с предложение за благоустрояване.

В края на живота си, заселила се в малкото габровско село Чомаковци, Невена Коканова пък споделя: “Добре ми е да бъда при бабите и дядовците, те познават най-висшата наука - Божиите закони. И аз, познала изкушенията на суетата, искам да се пречистя сред тях, да се пречистя под ясното синьо небе, сред птиците и сред всички незлобни божии твари. Защото и аз, и всички ние не сме нищо повече от божии твари, озовали се за кратко на земята”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица