Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Гребеца от “Наглите” остава в затвора Отвлечен от бандата излиза предсрочно

Наши депутати ще ритат футбол с азерски От 2020 г. Получаваме азерски газ

Зеленият рекет е убийствен за българската икономика (обзор) Шепа псевдоеколози блокират развитието на страната, заяви пред “Труд” председателят на АИКБ Васил Велев

Красен Кралев: Ще подготвим искане за частично изменение на плана за управление на Витоша

От Балканите зависи сигурността на ЕС (обзор) България е вдъхновяващ пример за региона, а Бойко Борисов е доказан европейски демократ, заяви Жан-Клод Юнкер

Първо издание на книга за Хари Потър беше откраднато във Великобритания

Невена Коканова – княгинята на Северозапада Село Княжева махала още пази спомен за великата актриса

Невена Коканова

В село Княжева махала – на 25 км от Лом по пътя за Белоградчик, няма нищо княжеско. Там нито се е раждал княз, нито е стъпвал цар или дори министър. Селцето е бедно и забравено от държавата като всички в Северозапада, че дори и повече. Местните жители обаче не се чувстват нещастни и ощетени. Свикнали са да живеят с малко и се радват на нещата, които имат. А за най-ценни сред притежанията си те смятат две – прохладните и пълни с риба вирове на река Лом и споменът, че преди повече от половин век в Княжева махала е живяла голямата българска актриса Невена Коканова.

Къщата, в която е живяло семейството на Невена Коканова, днес е в окаяно състояние.
Къщата, в която е живяло семейството на Невена Коканова, днес е в окаяно състояние.

“Невена беше истинска княгиня, даже царица на българското кино! Само това да е – селото ни заслужава да е “Княжево”!, казват в селцето. Повечето от стотината жители на Княжева махала, даже и младите, поне веднъж са чули, че красивата актриса като дете се е разхождала по улиците, на които живеят. Но не знаят почти нищо за събитията довели семейство Коканови в затънтения ъгъл на държавата и за престоя им тук.
“Помня Невена – беше малко, тихо момиченце, играеше си със сестра ми Надка”, разказва 80 годишната баба Севка. Повече за пребиваването на любимата на поколения актриса в Княжева махала споделя бившият кмет на съседното село Дъбова махала Сашо Борисов.

Кметът на Княжева махала Николай Никитов.
Кметът на Княжева махала Николай Никитов.

“Невена Коканова е пристигнала в Княжева махала с майка си през 1942-43 г., тогава е била към петгодишна. По това време София била бомбардирана от английски и американски самолети и бащата на Невена, който бил офицер, ги изпратил в селото. Дядото и бабата на Невена работили в Княжева махала, всички живеели в дома на дядо ми Ангел, обяснява Сашо. Дядо Ангел бил оправен човек, навремето емигрирал в Америка, работил там, направил пари, върнал се и си вдигнал хубава къща в Княжева махала – с кръчма на долния етаж и стаи за гости на втория кат. Там отседнали Невена и майка й. Дядото на Невена Мито бил майстор мелничар и работел в мелница близо до реката. В Княжева махала се родил и братът на бъдещата голяма актриса Димитър. После на власт дошли комунистите, мелницата била национализирана, а новите управници подгонили Коканови като роднини на бивш царски офицер. Бащата на Невена Богдан Коканов бил изпратен в Белене, а фамилията се изселила в софийско село. Години след това, чак до края на живота си Невена Коканова не обичала да разказва за детството си и преживените неволи като дъщеря на “народен враг”. Макар че най-вероятно заради това не я приели и във ВИТИЗ, а когато по-късно все пак стъпила на сцената й създавали безброй пречки, разказват близки на актрисата. Но въпреки мъчителните спомени от детските си години Невена не забравила Княжева махала и хората, които им помагали в тежките години.
“На няколко пъти тя идва в селото. Носи подаръци на дядо ми Ангел и баба ми Стана, видя се и с приятели от онези години – с Лозо Даскала и жена му Ангелина. Като я видеше на телевизора, майка ми казваше “Ето, я нашето Венче!”. Тя беше не само голяма актриса, но и добър и скромен човек!”, разказва Сашо Борисов. Когато Коканова станала известна, цяла Княжева махала се събирала да гледа филмите й в читалището.

“По няколко пъти гледахме “Тютюн”, “Крадецът на праскови”, Спомен за близначката”. Преживявахме с Невена любови и раздели. Искахме да изглеждаме като нея, беше прекрасна!”, спомня си баба Веса. С роба на цветя и пъстра шапка на главата старицата прилича на оттеглила се в провинцията важна дама, а не на бивша телчарка, каквато е била цял живот. Къщата, в която някога е живяла Невена Коканова обаче вече се е сгърбила и изнемощяла като повечето жители на селото. Красивата някога сграда със сводест чардак и дървени стълби била продадена на ромско семейство, което не само че не я потегнало, а я досъсипало. Главата на циганската фамилия е сред най-наглите апаши в Княжева махала и след серия кражби наскоро влязъл в затвора. Оставена почти без стопани и грижа, къщата скоро може да падне.

“Ако я беше взел свестен човек, можеше да я стегне и да сложим поне една плоча, че в този дом е живяла голямата актриса Невена Коканова. Такива личности не бива да се забравят”, казват в селото. Домът, приютил някога семейството на талантливата актриса, обаче не е единственият, потънал в пустош в селото. Напуснати от хората, десетки къщи са обрасли с треви и храсти и се сриват от дъждовете и ветровете. Изникнало навремето като малка махала сред плодородните ниви край река Лом, селото и до днес е без много необходими на хората неща. В Княжева махала няма площад, нито черква, асфалт покрива само пътя към Белоградчик. Училището с две стаички отдавна е затворено, а бившото читалище е превърнато в кметство. Пред него – единствена придобивка от последните европейски години, са издигнати дървена беседка и детска площадка. В беседката лятно време кметът Николай Никитов приема местните жители, дошли кой с жалба, кой с предложение за благоустрояване.

В края на живота си, заселила се в малкото габровско село Чомаковци, Невена Коканова пък споделя: “Добре ми е да бъда при бабите и дядовците, те познават най-висшата наука – Божиите закони. И аз, познала изкушенията на суетата, искам да се пречистя сред тях, да се пречистя под ясното синьо небе, сред птиците и сред всички незлобни божии твари. Защото и аз, и всички ние не сме нищо повече от божии твари, озовали се за кратко на земята”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.