Недостигът на жилища в Германия

Как проблемът може да се реши

Неудържим скок на наемите

В големите германски градове жилищната площ не стига. А това неудържимо вдига наемите. Същевременно в селските райони предлагането надвишава търсенето. Защо?

Според експертите от Института за германска икономика (IW) в Кьолн, през последните три години в Германия са били построени само 283 000 жилища - няма и една пета от нуждите. В тази връзка специалистите препоръчват през тази и следващата година да бъдат изградени 340 хиляди нови жилища.

За да установят нуждите от ново строителство в градските и селските региони така, че да бъдат запълнени липсите, специалистите са взели предвид очакваното демографско развитие, необходимостта от жилища, пригодени за по-възрастни хора, както и на свободния жилищен фонд.

Най-остра нужда от ново строителство има в големите градове. В Кьолн и Щутгарт са построени само половината от жилищата, необходими за покриване на нуждите. Недостиг на нови жилища има и в Мюнхен, Франкфурт на Майн и Берлин.

В Щутгарт са изградени само 56% от жилищата, необходими за да няма дефицит, в Мюнхен - 67%, в Берлин - 73, а във Франкфурт на Майн - 78. В тези градове нуждата от жилища не е само моментно явление, а трайна тенденция.

Ситуацията в провинцията е съвсем различна. Докато в големите градове има остър недостиг на жилищна площ, в по-слаборазвитите и селските региони се строи прекалено много - с 50 процента повече от търсенето, отбелязват от Института за германска икономика. Поради тази причина много от тях стоят празни.

Все пак има и една донякъде добра новина: в бъдеще остротата на проблема с жилищата вероятно ще се притъпи. Авторите на проучването смятат, че до 2025-а година дефицитът на жилища ще спадне до 260 хиляди годишно, а до 2030-а - до 246 хиляди липсващи жилища. Основната причина за това развитие: очакваният спад в притока на мигранти, които годишно не бива да надхвърлят 400 хиляди души.

От Дойче веле (със съкращения)

Коментари

Задължително поле