Пожарът на хълма Трапезица в Търново е потушен

Пет станаха жертвите на стрелбата срещу българи в Чикаго

Музиката подмладява, променя вкуса на храната и е по-добра от секс

Управляващите спечелиха парламентарните избори в Полша

Слабо земетресение край Ихтиман

Орбан загуби Будапеща на местните избори

Кюрдите се разбраха с Дамаск, сирийската армия изпраща войски в Северна Сирия

Шестима души загинаха при тежка катастрофа край Казанлък

Вижте какво ще е времето днес

Изгубени в празнодумието Вече не вярваме на думите, на медиите, на политиците

Първите български общинари работят напълно безплатно

На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Недостигът на жилища в Германия Как проблемът може да се реши

Неудържим скок на наемите

В големите германски градове жилищната площ не стига. А това неудържимо вдига наемите. Същевременно в селските райони предлагането надвишава търсенето. Защо?

Според експертите от Института за германска икономика (IW) в Кьолн, през последните три години в Германия са били построени само 283 000 жилища – няма и една пета от нуждите. В тази връзка специалистите препоръчват през тази и следващата година да бъдат изградени 340 хиляди нови жилища.

За да установят нуждите от ново строителство в градските и селските региони така, че да бъдат запълнени липсите, специалистите са взели предвид очакваното демографско развитие, необходимостта от жилища, пригодени за по-възрастни хора, както и на свободния жилищен фонд.

Най-остра нужда от ново строителство има в големите градове. В Кьолн и Щутгарт са построени само половината от жилищата, необходими за покриване на нуждите. Недостиг на нови жилища има и в Мюнхен, Франкфурт на Майн и Берлин.

В Щутгарт са изградени само 56% от жилищата, необходими за да няма дефицит, в Мюнхен – 67%, в Берлин – 73, а във Франкфурт на Майн – 78. В тези градове нуждата от жилища не е само моментно явление, а трайна тенденция.

Ситуацията в провинцията е съвсем различна. Докато в големите градове има остър недостиг на жилищна площ, в по-слаборазвитите и селските региони се строи прекалено много – с 50 процента повече от търсенето, отбелязват от Института за германска икономика. Поради тази причина много от тях стоят празни.

Все пак има и една донякъде добра новина: в бъдеще остротата на проблема с жилищата вероятно ще се притъпи. Авторите на проучването смятат, че до 2025-а година дефицитът на жилища ще спадне до 260 хиляди годишно, а до 2030-а – до 246 хиляди липсващи жилища. Основната причина за това развитие: очакваният спад в притока на мигранти, които годишно не бива да надхвърлят 400 хиляди души.

От Дойче веле (със съкращения)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.