Недостиг на свинско заради коронавируса

Родното производство задоволява едва половината от потреблението в страната

Доставките от чужбина се бавят

Недостиг на свинско месо по магазините заради коронавируса очаква потребителите. Причината е, че родното производство задоволява по-малко от половината от потреблението на свинско меса у нас, а доставките от чужбина са затруднени.

“Това са възможностите на българските стопанства. След продължителната ситуация с африканската чума по свинете нашите предприятия пострадаха”, обясни пред “Труд” Румен Андреев, председател на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България. По думите му за миналата година нашето месо е стигало за задоволяване на едва 50% от общите нужди на пазара в България. Сега количеството дори е по-малко, въпреки че някои свинекомплекси заредиха с нови животни, защото им свърши карантинният срок. Освен за директна консумация част от добитото месо отива и към месопреработвателите, напомни Андреев.

Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече беше унищожено от африканската чума по свинете, заяви пред “Труд” и д-р Румен Караманов от асоциацията. Според него дори целият отрасъл да работи на 100% пак няма да стигне месото за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар. В момента ситуацията се влошава и от затруднените доставки на свинско месо от чужбина. Страната ни внася основно от Испания и Германия, а и двете страни са едни от сериозно пострадалите от коронавируса.

Според д-р Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите, вносът продължава да е доминиращ на пазара. “Ние произвеждаме 35% за нуждите на българския потребител, но няма повод за притеснение, че свинските продукти ще свършат, тъй като преработвателите споделят, че имат достатъчни количества в запас. Наличните количества по фермите са по-малко от миналогодишните, но смятаме, че ако не се работи под паника и няма излишно презапасяване, няма да се стигне до дефицит”, посочи тя.

Най-четени