Незаконни детски гробове откриха в двор на свещеническа къща в Гърция

След официална жалба  наяве излезе незаконно гробище, поддържано от свещеник, който Църквата беше отстранила преди години заради участието му в скандал. Нелегалното гробище се поддържаше от свещеника в двора му в Каливия. Свещеникът погребва хора от 20 години, през последните две години и деца.

Обективът на телевизионния канал "Стар" направи локално претърсване в двора,  установявайки, че гробовете са пръснати около малка църква в близост до къщата.

Свещеникът Димитриос Райкос твърди, че това е уж стар метох на Света Гора но кметът на обл. Саронико, Петрос Филипу уточнява, че това е частно пространство, което не принадлежи на църквата и настоява въпросът да бъде решен от полицията.

Надгробните плочи показват имена и дати от 2020 и 2021 г., а някои гробове са празни.

Според репортажа старокалендарният свещеник е бил ръкоположен преди много години, но е бил отстранен от задълженията му за около девет години, тъй като е бил замесен в друг скандал. Под натиска на последователите му обаче, расофорът се бе заел отново с активни дейности.

Твърди се, че е купил земята за 100 000 драхми от самопровъзгласила се монахиня, за да остане в къщата с тринадесетте си деца.

Нелегалното гробище функционира сред стари железа  и изоставени автомобили. В началото на лятото е заведено дело пред властите, в което се посочва, че гробището е разделено на две части. В едната стават погребения на възрастни, а в другата погребения на деца. Свещеникът твърди, че е имал „право“ да погребва хора.

„Свещеникът погребва хора от 20 години насам. През последните две години той погребва и деца“, казва поименно г-н Таксиархис Питарас, който е подал жалбата. Неговият адвокат Александрос Кацифос подчертава, че са установени и доста здравни нарушения, като става въпрос за  "организиран кръг".

Законът, който е в сила от десетилетието на 1960-те години предвижда, че само общините имат компетентността да определят и управляват гробищата. Погребения на монаси  се извършват и в манастирите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа