Незапомнена трагедия в Германия (СНИМКИ, ВИДЕО)

Повече от 1000 души са в неизвестност в засегнатите от наводнения региони в Западна Германия и Белгия в петък, където водите все още се покачват, като броят на загиналите вече надхвърля 100, а комуникациите в много райони са прекъснати, информира Reuters.

Това е най-голямото бедствие в Германия от десетилетия. Все още не е ясно какъв е пълният му мащаб. И днес, повече от денонощие след наводненията, има райони до които не може да се достигне освен по въздух.

Цели населени места са в руини, след като излезлите от коритата си реки преминаха през градовете и селата в западногерманските провинции Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц, в Белгия, както и в Нидерландия. 

"Беше ужасно да не мога да помогна на хората", каза Франк Тел, жител на Шулд в Рейнланд-Пфалц, пред купчина развалини. "Те ни махаха от прозорци. Къщите се срутваха отляво и отдясно покрай тях и в къщата между тях махаха." 

До момента само в Германия са загинали 103 души, което е най-голямата загуба на човешки животи в страната от много години. Дванадесет от загиналите са жители на дом за хора с увреждания в Синциг на юг от Кьолн, които са били изненадани от светкавичните наводнения през нощта.

Очаква се броят на жертвите да нараства още повече, тъй като все повече къщи се срутват, докато в Белгия медиите съобщават, че най-малко 14 са загинали.

Около 114 000 домакинства в Германия бяха без електричество в петък, а мобилните телефонни мрежи не работят в някои от наводнените региони, което означаваше, че хората не са в състояние да издирят близките си. 

В Рейнланд-Пфалц около 1300 души са обявени за изчезнали в района на Арвайлер на юг от Кьолн, съобщи областното правителство във фейсбук.

По-на север, в Ерфщад, няколко къщи се срутиха в петък сутринта и властите се опасяват от жертви.

Пътищата около града са непроходими, след като бяха отнесени от наводненията. Спасителните екипи се опитаха да стигнат до жителите с лодка и трябваше да комуникират с радиостанции.

"Мрежата напълно се срина. Инфраструктурата се срина. Болниците не могат да приемат никого. Домовете за стари хора трябваше да бъдат евакуирани", каза говорител на регионалното правителство на Кьолн.

Германските военни разположиха над 700 войници в подкрепа на спасителните усилия.

Властите се притесняват, че много язовири могат да прелеят, предизвиквайки неконтролирани наводнения надолу по течението, и се опитват да облекчат натиска, като ги изпускат контролирано.

Проблемите продължават и в момента. Валежите не спират и няколко локални язовира заплашват да се скъсат. Недалеч от Кьолн са се активирали и свлачища, които са погълнали къщи и магазини.

Опустошението от наводненията, приписвани от метеоролозите на изменението на климата, може да повлияят на бъдещите избори в Германия, като накарат хората да обърнат по-голямо внимание на партийните програми в областта на борбата с климатичните промени.

Един от кандидатите за наследник на Меркел, Армин Лашет от нейната партия, попадна в центъра на вниманието като премиер на Северен Рейн-Вестфалия, където 23 града и много села бяха тежко поразени от стихията.

"Тъжната истина е, че подобни екстремни събития ще определят ежедневния ни живот все по-често в бъдеще", каза Лашет и добави, че са необходими повече мерки за борба с глобалното затопляне.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че мащабът и интензивността на наводненията са ясна индикация за изменението на климата и демонстрира спешната необходимост от действия, повтаряйки по-ранно послание от напускащия канцлер Ангела Меркел.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа