Нелегалната миграция след Брекзит може да се увеличи

Снимка: Архив

Повече хора ще влязат и ще останат в Обединеното кралство незаконно, когато правилата на ЕС за свободата на движение престанат да се прилагат, пише в доклад на изследователска група, цитиран от Evening Standard.

Социалната пазарна фондация (SMF) призова министрите да бъдат откровени относно "сложността и непредвидените последици" от имиграционната политика.

На брифинг фондацията разгледа историческите примери и определи четири урока за политиците днес. Докладът показва, че по-големи ограничения на "добре установените съществуващи имиграционни потоци" може да доведат до: увеличаване на постоянното законно имигрантско население; увеличаване на броя на незаконните имигранти; и увеличаване на "престоя" на незаконните имигранти.

Все по-осезаемото незаконно имигрантско население, придружено от засилено антиимиграционни мерки, може да доведе до по-голяма обществена загриженост относно имиграцията, дори ако общият имигрантски поток намалява, добавя вестникът.

Съветът настоява правителството "да инжектира доза честен реализъм, изяснявайки сложността и непредвидените последици от имиграционната политика, за контрола, който има, но и за практическите ограничения на този контрол".

Джонатан Томас, изследовател по въпросите на миграцията на SMF и автор на доклада, каза: „Историята предполага, че хората, които очакват да се прекрати свободното движение, може да бъдат разочаровани.

"Нелегалната имиграция не е била водеща тема в британския дебат през последните години, но прецедентите предполагат, че тя скоро може да застане начело на политическия дневен ред."

Той добави: „Хората, които искат да сложат край на свободното движение, трябва да бъдат честни с избирателите относно възможността това да създаде значителни нови предизвикателства, свързани с незаконната имиграция.

"А хората, които подкрепят либералния подход към имиграцията, трябва да се ангажират конструктивно с напълно легитимния възглед, че незаконната имиграция е проблем, който политиците трябва да решат."

През декември министрите разкриха планове за голямата промяна в имиграционната система на Обединеното кралство за повече от 40 години. Според предложенията, очертани в дългоочакваната Бяла книга, ще бъде създаден механизъм за временна заетост, годишната горна граница за квалифицирани работни визи ще бъде премахната и работодателите, които искат да спонсорират чуждестранни служители, вече няма да бъдат задължени да извършват "проверка за местни кандидати за работа“.

Длъжностни лица настояват, че не е възможно да се определи точно броят на хората в страната, които пребивават незаконно.

През 2017 г. бивш шеф по въпросите на имиграцията твърди, че тази цифра вероятно ще надхвърли един милион.

Преди 14 години оценката на Службата за вътрешни работи преброи незаконното мигрантско население, живеещо в Обединеното кралство през 2001 г., на около 430 000 души.

Говорителят на вътрешното министерство заяви: „Бъдещата имиграционна система ще гарантира, че Обединеното кралство може да продължи да привлича талантливите хора, от които се нуждаем, като в същото време премахне свободното движение.

„За първи път от едно поколение ще имаме пълен контрол над нашата имиграционна система.

"Миграционният контрол има добре установени процедури за възпиране и справяне с незаконната имиграция и незаконната работа и това няма да се промени, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз.

Коментари

Задължително поле