Нено Димов: ВиК-Перник има 25 водни източника, проблемът е загубата на вода

„Освен „Студена” като основен източник на водоснабдяване на ВиК-Перник, са издадени още над 25 разрешителни за ползване на други водни обекти, за да не се стига до подобни ситуации”. Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира в предаването „Плюс-Минус" по Нова телевизия водната криза в Перник.

„Искам да повторя - над 25 са разрешените източници извън язовир „Студена”. Така че ВиК има ангажимента да осигурява услугата за гражданите в района”, каза министърът.

Според него много по-значителен за града е проблемът със загубата на вода. „Говори се за 75-80% загуба на вода, която изтича в земята. По сметки на експерти само от намаляване на загубите, би се осигурила водата за 2 месеца за град Перник. Всички плащаме тази вода, която се губи”, коментира Нено Димов.

Относно река Вит и писмото, което в министерството са получили от областния управител за почистване на коритото, то не отговаряло на изискванията на закона, затова е било разпоредено спиране. „Поискали сме възстановяване на коритото", каза министър Димов.

Според министъра на околната среда казусът в момента не може да доведе до санкции от Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България