Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Нено Димов: Вторият лифт в Банско е много по-добро екологично решение

Снимка: Архив

Шанс винаги има за втори лифт в Банско. Всички министри, които присъстваха на общественото обсъждане заявиха, че това е перспективата. От екологична гледна точка е много по-чисто да имаме електронно придвижване, отколкото с коли. Това е много по-добро екологично решение. Toва каза пред БНТ Нено Димов, министър на околната среда и водите като допълни, че процесът е дълъг.

Министърът увери още, че чистота на въздухът е наш национален приоритет и ще бъде сред основните теми по време на европредседателството ни. По думите му има съгласие за въвеждането на стандарти за битово отопление (твърди горива) и се надяват въвеждането да стане от следващия отоплителен сезон, но е труден въпросът за контрола. Идея е да се въведат по-рано еко стандартите за отоплителните тела като целта е 2020 година.

“Имаме две страни с различни мнения. Предполагам, че протестът, които готвят зелените организации, е, защото те категорично не желаят развитието на ски спорта в България за разлика от тези, които ще протестират в Банско. Нормално е да има различни гледни точки, демокрацията е за това, това е един от инструментите, по които човек може да се опитва да прокара това желание.”

Министърът на околната среда поясни, че това е промяна спрямо закона, който действа в момента и който тече от доста години.

“Концесията е правена по закон от 2001 година. Той е много несъвършен. Това е първата такава концесия . Тя самата също има много сериозни неточности,които водят до конфликта в момента. Важни са изчистванията на тези неточности. Външната граница няма да се разширява. Остава непроменена. Вътрешно, каквото и да се иска да се направи, не може, защото то е просто инвестиционно намерение. Към днешна дата такива няма. Ако има, то трябва да мине през ОВОС, който да реши дали да ги разреши или не.”

Димов поясни, че планът за управление не дава право за строителство, сеч или каквото и да било, а строителство засяга ски съоръжение, и лифтове. Ако той бъде приет, дава само възможност да бъдат направено инвестиционни проучвания, които трябва да минат през цялата система за ОВОС, включително обществени обсъждания. Според него колко дървета и дали ще бъде разрешено това е въпрос на концесионното решение. Ние трябва да се грижим за околната среда, а не да я оставим на произвол., каза още министърът.

“Трябва да има възможност децата,които са увлечение да имат възможност за спорт и да излязат от компютрите.”

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “Пътят към ада е постлан с добри намерения.”
    За всеки мислещ българин, преживял годините на прехода, е пределно ясно, че добрите намерения, демонстрирани от двамата министри, ще останат…….пожелания.
    Подаде ли се веднъж пръста на концесионера, ще налапа цялата ръка и в никакъв случай няма да спази сладките приказки, които сега леят министрите и кмета. В същност, концесионерът на няколко пъти спименава, че това , което се говори официално, е недостатъчно. Да го пита чивек ,къде е гледал, когато е проектирал лифта. На тази просека би могло да се монтира лифт поне с 50% по-голям капацитет, но това се премълчава. А за “електронното придвижване” – то просто е смешно /ако не е гаф на пишещия журналист – вместо “електрическо”/. Не може 200-300 коли на седмица да нанесат каквито и да е поражения на въздуха. Пораженията ще дойдат, като се изсекат дървета, а това е неминуемо, каквото и да говорят Димов и Ангелкова. Като заиграят пачките, всички обещания ще се забравят. За 2-3 месеца в годината и празни апартаменти в Банско, нашите деца ще гледат планина като Алпите – голи чукари, несравними с Пирин.

Отговорете