Министър Димов обори зелените: Никакви 48% от НП „Пирин“ няма да се застрояват

Снимка: БТВ

След решението на Министерския съвет от 28 декември вицепремиерът Валери Симеонов излезе и каза, че няма да има проблем. Така че не е имало потенциал за криза в коалицията заради втория лифт в Банско – това заяви пред Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той припомни двете решения на кабинета от края на миналата година и добави, че на 30 декември е бил на среща с кмета на Банско Георги Икономов, за да се види какво ще се прави за вбъдеще.

 

На тази карта ясно се вижда в кои зони от Национален парк "Пирин" е допустимо изграждане на ски писти и съоръжения, в кои - само водохващания за питейни нужди и в кои нищо! - написа Нено Димов във фейсбук
На тази карта ясно се вижда в кои зони от Национален парк „Пирин“ е допустимо изграждане на ски писти и съоръжения, в кои – само водохващания за питейни нужди и в кои нищо! – написа Нено Димов във фейсбук

Относно идейния проект на концесионера „Юлен“ АД министърът каза, че това не е инвестиционно намерение и ще привика представители на дружеството да му обяснят за проекта и какво значи публикуването му.

„Разрешават се инвестиционни намерения в 2.6% от територията на парка, което представлява ски зоната“, обясни Димов. Той каза отново, че инвестиционното намерение няма. А когато такова се появи,  ще мине всички стъпки на екологичното законодателство и процесът ще е дълъг.

„Спазвайки законодателството вътре има специфични срокове“, обясни министърът и каза още, че срок няма как да се фиксира. Според него строеж на втори лифт няма как да се започне да се гради тази година.

Димов разясни, че не трябва да се забравя възможността за съдебни процеси, които може би ще бъдат заведени.

Относно развитието на туризма на Витоша Нено Димов припомни, че на министъра на спорта Красен Кралев е възложено да започне подготовка за ремонт на лифта „Заека“. Министърът обясни, че като цяло развитието на Банско е една от стъпките за цялостно развитие на зимния туризъм в цялата страна.

Колкото до протестите срещу промяната на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, организиарани от шепа природозащитни организации и твърденията им, че 48% от парка ще се застрои, Димов бе категоричен:

„В решението на МС има точка за водохващания. Това е пропуснато в плана за управление и сега никой не може да водохваща за питейни нужди. Има 45 процента само за водохващания за питейни нужди на населението, за нищо друго“. И показа карта, изготвена от експертите в МОСВ на която ясно се вижда, че строежи, и то само на спортни съоръжения, ще има единствено в ски зоната.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Няма да се застрояват, но поголовна сеч ще има. Тези вековни дървета, които ще секат струват средно 10 000 евро на пазара, защото такава дървесина липсва. От тази далавера парцалщ борисов и айдуците му ще откраднат над 1 милиард лева, че може и до няколко милиарда да стигнат, кой ще ги проверява и санкционира???

  2. Като работиш в интерес на българските граждани и си чист пред съвестта си няма от какво да се криеш и да лъжеш. Димов много пъти си изказа тезата и нито веднъж не я промени. Зелените всеки ден измислят нови и нови тези, защото им е ясно, че лъжат нагло и все повече хора не им се хващат вече на манипулациите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.