Нено Димов: Проблемът с втория лифт в Банско трябва да бъде решен

Няма нито един екологичен довод срещу развитието на ски курорта, заяви екоминистърът

Няма нито един екологичен довод срещу развитието на Банско като ски курорт. Проблемът с втория лифт в зимния курорт Банско трябва да бъде решен. Това заяви министърът на околната среда Нено Димов пред Нова ТВ.

Планът за Банско не предвижда друго строителство освен съоръжения за спорт. Въпреки това в плана няма да бъде записано изрично, че става въпрос за изграждането на лифт, уточни Димов.

В плана за управление няма инвестиционно намерение. Инвестиционното намерение отделно минава на оценка за въздействие на околната среда, поясни министърът. Той е категоричен, че не може да бъде построен хотел: Може единствено ски писти и съоръженията към тях.

Проблемът с втория лифт в Банско трябва да намери решение, защото чака вече 10 години, смята Нено Димов. Колите, които се качват, за да ползват пистите, замърсяват повече, отколкото електромобилът, който всъщност представлява лифтът, напомни Димов. Той даде пример с курорт в Австрия, където също има национален парк и резерват и в който съоръженията са 20% от площта, а в Банско - само 0.3% от парка.

Вчера министърът е получил писмото от кмета на Банско Георги Икономов, който иска приключване на процедура по изменение на сега действащия план за управление на Национален парк "Пирин", започната през 2013 г. Предстои юристите да се произнесат дали е възможно от правна гледна точка, обясни Димов.

Той коментира и статистиката за замърсяването на въздуха в различните градове на страната. Той заяви, че не се учудва от резултатите за мръсния въздух във Видин и по-чистия в Девин.

Индустрията, с малки изключения, е най-малко замърсяващата, защото там има най-много предпазни мерки, които са взети, обясни Димов.

Основният източник на замърсяването на въздуха е битовото отопление на твърдо гориво. По-мръсно е там, където няма топлофикация и газификация.

Затова не е изненадващ резултатът на Видин. В бедните райони замърсяването на въздуха е високо, когато говорим за битово замърсяване. По-големите градове с по-високи финансови възможности вървят по-бързо напред, заяви екоминистърът.

Според него обаче не може да се каже, че въздухът в България е по-мръсен от този във Франция.

Ако през 2011 г. всички станции в София са превишавали годишната норма, то през 2016 г. само две превишават. Говорим за годишната норма, не ежедневната, уточни министърът.

Една от мерките, които ще бъдат предприети, е коли, които не отговарят техническите условия, да не получават първа регистрация у нас.

Коментари

Задължително поле