Ненчев злоупотребил с военните униформи (обзор)

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев натиснал свой подчинен да извърши престъпление по служба, като сключи неизгоден договор за ушиването на военните униформи, пренебрегвайки обществена поръчка, спечелена от друга фирма. Това обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова днес, след като Ненчев се яви в 10 ч на разпит в софийската военно-окръжна прокуратура и излезе оттам с второ обвинение - за армейските дрехи.

Първото обвинение беше за ремонта на изтребителите МиГ-29.

Обществена поръчка за доставка на военнополево облекло започнала през 2014 г. Венислав Цанов, шеф на дирекция “Инвестиции в отбраната” към МО, бил определен със заповед на Ненчев за възложител на тази поръчка. На първо място в конкурса била класирана фирма “Лортън” ЕООД, която предложила най-ниска цена за ушиване на облеклото. Министърът обаче заповядал на началника на кабинета си да предаде на Цанов неговото указание да не сключва договор с “Лортън”. В резултат Цанов не изпълнил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки и не издал решение за обявяване на класирането на участниците. Той не подписал и споразумение с фирмата, спечелила конкурса. Вместо това в негово лица МО сключило договор с друго дружество - “Интендантско обслужване” ЕАД.

Военните прокурори твърдят, че и върху управителя на “Интендантско обслужване” бил упражнен натиск да сключи договор с “Лортън” като подизпълнител. Така на Министерството на отбраната била нанесена щета в размер на 259 773 лв. - от разликата в цените на “Лортън” и “Интендантско обслужване”. Както “Труд” писа, за шиенето на лятна риза за армията вместо 5 лв. според разценката на “Интендантско обслужване” от “Лортън” ЕООД искали 17,40 лв. Частниците не успели да ушият униформите за договорените с министерството 900 000 лв., едва спомогнали с продукция за 625 000 лв. Около 4000 броя дрехи са върнати поради дефекти и се наложило държавната фирма да ги поправя. Срокът на поръчката не е спазен, а “Интендантско обслужване” плаща 16 000 лв. на МО за закъснението.

На Ненчев е повдигнато обвинение по чл. 282, ал. 3 от НК - за това “че като министър на отбраната от 19 декември 2014 г. до 26 януари 2015 г; като подбудител умишлено склонил извършителя - Венислав Цанов” да извърши престъплението по служба.

Военният министър в оставкаСъдебната система не е наред

„Прокуратурата казва абсурдни неща. Очевидно нещо в съдебната система не е наред. Не съм се запознал с материалите, не знам кой каква отговорност носи. Изключително съм спокоен. Изключително съм обезпокоен. Казват ми:“Вижте, г-н министър, обявявате обществена поръчка, печели една фирма, която няма база, няма шивачки, няма машини, и тази фирма впоследствие възлага на нашето дружество отново.

Това е едно безумие, откровено се касае за корупция. Обявяваме обществена поръчка, не печели нашетоИнтендантско обслужване“, печели друга фирма. И тази фирма възлага на нашетоИнтендантско дружество“, в миналото се е случвало това. Това нещо е свързано с тежка корупционна схема, която приключи. Нямам представа кой стои зад това, не съм се интересувал. Отстраних шефа наИнтендантско обслужване“. Казаха ми, че това са хора с огромни икономически интереси, които източватИнтендантско обслужване“. Аз се връщам в парламента и там ще продължим. Главният прокурор в този вид мисля, че обслужва други интереси. На тези, които ме атакуват.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право