Неонацистка заплаха събра стотици на контра на ''Луковмарш'' (СНИМКИ)

Около 500 души от широк спектър леви движения шестваха по улиците на София днес. Надсловът на протеста е ''Не на нацисти по улиците ни'', а причината е ''Луковмарш'', който ще се проведе за 17-а поредна година. Присъстваха активисти от Германия и Гърция. Освен призиви за ограничаване на неонацистките прояви и скъсване с речта на омразата и ксенофобията, групи от участниците защитиха и правата на бежанците, на транссексуалните хора, на животните, обявиха се срещу капитализма и нациите, носеха плакати с пацифистки призиви.

Различията във възгледите на участниците проличаха при дребните вербални спречквания между социалдемократи и анти-авторитарни активисти, както и между аполитични присъстващи и анархокомунисти. Анархистите, които шестваха на най-предните редици, влязоха в конфликт с полицаите, които поискаха от протестиращите да свалят кърпите от лицата си. Провокация дойде и от малобройна група привърженици на ''Луковмарш'' по бул. ''Мария Луиза''.

''Неофашизмът е голяма заплаха у нас, изпуснати са нещата и всички политически партии сме длъжници за този проблем'', каза пред ''Труд'' общинският съветник от БСП Борис Цветков. Той обвини кмета Йорданка Фандъкова за това, че е сбъркала процедурите за забрана на ''Луковмарш'' през последните две години и затова заповедите й падат в съда и маршът се провежда.

Люц е сред десетината германци на антифашисткия протест. Миналата година видял двеста свои сънародници да шестват в памет на ген. Христо Луков с флагове и символи на нацистка Германия. ''Почувствах се смутен и застрашен, гледката ми напомни на нацистките маршове от 30-те години на миналия век'', сподели Люц, който живее в България. ''Не искам германци да идват тук и да ползват ''Луковмарш'' за да разпространяват идеите и омразата си'', допълни протестиращият.

За противодействие на концентрацията на власт и ресурси се обяви Галина Лачева от световното движение за екосоциална справедливост ''Храна, не бомби''. Тя обясни пред ''Труд'', че меката сила може да спре словото на омразата и дискриминацията. ''Създаване на автономни инициативи и обединението им в мрежа от алтерглобалистка съпротива'' е нейната рецепта.

Акцент на участието на тридесет гърци в шествието пък е защита на правата на мигрантите, работниците и ниските слоеве на обществото. Харис, представител на гръцка антифашистка група, свърза радикално-десните течения в Европа с капитализма. ''Ако искаш да смажеш фашистите, трябва първо да свалиш капиталистическата власт'', обясни той развявайки черното анархистко знаме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България