Непалци изместват от работа българи и украинци

Снимка: Труд news
Близо 5000 работници има вече у нас от Непал и Индия, а в много отношения чужденците превъзхождат по старателност на работа българи и украинци, стана ясно на форум в БТПП.

Близо 5000 работници от Непал и Индия вече са с трудови договори в България

Чужденците искат 500-700 евро чиста заплата, говорят английски и малко български език

Лоялни и изпълнителни са

Български фирми вече предпочитат да наемат персонал от Непал, Индия и Бангладеш, тъй като работниците от тези държави са много по-дисциплинирани от украинците и българите, разказаха работодатели по време на форум в Българската Търговско-промишлена палата процеса за по подбор и наемане на работници от чужбина.

В много отношения служителите от Непал са по-старателни, лоялни, изпълнителни и производителността им е по-голяма, обясниха експерти от компании за набиране на персонал. Близо 5000 работници има вече у нас от Непал и Индия, част от тях са наети в земеделието, други в строителството и хранително-вкусовата промишленост, като компания за сладолед, например, каза пред “Труд news” Слави Славов от Human Power.

Шефовете на фирми и HR отделите на компаниите правят онлайн интервюта с бъдещите си служители преди да ги наемат, а непалците владеят английски език. Заплащането, което търсят е около 500-700 евро чиста заплата, в зависимост от позицията, говорят английски език и имат базови познания по български.

 

Цветан Симеонов, председател на БТПП, пред “Труд news”: Да се опростят механизмите за наемане на работна ръка от чужбина

 

Индия, Бангладеш, Непал, вече и Пакистан, както и бившите централноазиатски републики са източник на квалифицирана работна ръка. Това са дестинации, които от години предоставят работна ръка за държавите от Западна Европа. В Индия и Пакистан това е превърнато в държавна политика и има създадени държавни институции, които подбират персонала, провеждат се курсове за допълнително квалифициране и др.

Наша фирма нае работници от Индия, но се създаде проблем със забавяне с издаването на работните визи, тъй като в посолството ни в Ню Делхи часовете за интервюта за визи са били заети до ноември.

Нашите политици трябва да знаят, че е необходимо да се опростят механизмите за наемане на работна ръка от чужбина, за да може българският бизнес да намери решения за нуждите от работна ръка за нови производства, а и за разширяване на старите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика