Несебър и полския град Хожув преподписаха споразумението за сътрудничество

Несебър и Хожув преподписаха споразумението за сътрудничество в областта на културата, образованието и туризма. Под документа сложиха подписа си кметът на Несебър Николай Димитров и неговия колега и домакин на събитието Анджей Котала. Събитието се състоя в кметството на полския град, а на официалната церемония присъстваха представители на държавната и местната власт, както и общественици.

В официалния документ се казва, че „основна цел на споразумението е да се подпомогне по-нататъшното развитие на отношенията между нашите общности в областта на културата, да се установи сътрудничество в областта на науката, изучаването на историята и туризма, а също така да се даде възможност на жителите на двата града взаимно да опознаят традициите и обичаите на нашите народи.“. По линия на сътрудничеството ще се провеждат културни прояви и в двете общини, ще се осъществява обмен на художници и изложби, обмен в областта на образованието и др.

По време на официалната церемония кметът на Община Несебър Николай Димитров поздрави всички присъстващи, като подчерта, че е щастлив от продължаването на сътрудничеството между двата града, защото то ще подпомогне възпитаването на младото поколение в уважение към традициите и обичаите, ценене на народното творчество и културното богатство. Той подчерта, че културните връзки от друга страна дават възможност за развитие и на туризма. Кметът Николай Димитров изтъкна, че 70 % от полските граждани, които идват на почивка в Несебър са от района на Силезия, населяван от около 2 млн. души, в който влиза и град Хожув.

Освен подписването на споразумението за сътрудничество, кметът на Несебър договори на регионалните полски туристически борси през месец март черноморската ни община безвъзмездно да получи рекламен щанд, на който да се представя и промотира като дестинация за различни видове туризъм. А възможностите, които предоставя Несебър и региона за почивка бяха презентирани чрез най-новия рекламен филм на българската община по време на официалната церемония по подписването на споразумението. Кметът не пропусна да представи достойнствата, които има общината в интервюта, които даде за регионални полски медии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони