Неустойките при бързите заеми няма да са два пъти размера на дълга

Депутатите отменят текстовете в Закона за потребителските кредити, които дават право на фирмите за бързи заеми да налагат неустойки при неизпълнение на договора от страна на потребители до два пъти по-високи от размера на самия дълг. Това беше решено от бюджетната комисия към парламента на извънредно заседание преди гласуването на бюджета за 2021 г. в пленарната зала на парламента.

Текстовете бяха гласувани от парламента през миналата седмица с промените в данъчните закони по предложение на независимия депутат Спас Панчев. С тях, както „Труд“ първи написа , се правеше опит да бъде премахната настоящата възможност съдът да преценява кои неустойки на бързите заеми са твърде високи и да ги отменя. Но след негативна реакция на над 130 адвокати бюджетната комисия към парламента реши да върнат старите текстове в закона.

„Истината е, че тези текстове не бяха обсъдени достатъчно широко, не беше взето широко мнението на засегнатите страни. Независимо от това, че в тях има положителни страни, смятаме, че в този момент е по-добре те да бъдат оттеглени и да се проведе съответното обсъждане“, коментира председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Връщането на старите текстове в Закона за потребителските заеми ще стане с гласуването на бюджета за 2021 г.

Коментари

Задължително поле