Нешка Робева и Илиана Раева в задочен спор във фейсбук

Снимка: Gong.bg

Нешка Робева и Илиана Раева влязоха в задочен диалог във фейсбук по повод новите композиции на националния ни ансамбъл.

Преди ден председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева пусна пост във фейсбук, в който казва, че наша треньорка, присъствала на контролното е заснела със своя мобилен телефон съчетанията. Раева се притеснява, че може да става дума за шпионаж в полза на "някой в чужбина, който ще трябва да показва сила и мощ като треньор, а се страхува, че ще се справи".

Гневният й пост от събота съвпадна с новината за назначението на Нешка Робева за старши треньор на германския ансамбъл. Днес Робева също във фейсбук потвърди информацията и индиректно отговори на Раева.

Ето какво си казаха двете легендарни български треньорки:

Илиана Раева

"В сряда, на представянето на новите композиции на ансамбъла, помолих медиите и дошлите фенове да не снимат съчетанията и да бъдат възможно най-пестеливи в репортажите си по телевизиите, сайтовете и социалните мрежи, за да запазим интересните си и оригинални елементи до старта на сезона и най-вече музиките на композициите.

Всички медии и присъстващи фенове бяха коректни, за което използвам случая да им благодаря! Благодаря ви!

Момичетата играха много мотивирани, със страхотно настроение, силно и завладяващо. Зрители, съдии и треньори останаха очаровани от новите композиции и музики на ансамбъла ни. Съчетанията ни наистина са много впечатляващи и очаквам отново да са хит в световната гимнастика и тази година, така както бяха миналата. Елементите ни са трудни, много оригинални и атрактивни. Освен всичко, елементите ни са с висока стойност, което е важно за крайната оценка. Не всеки треньор има фантазията да го направи! Идеята ни е още с първото появяване на състезание да изненадаме феновете, съдиите, специалистите и чуждестранните медии с невероятните композиции, които е направила Весела Димитрова този сезон, както и с избора на музики. И не се съмнявам, че ще го направим.

Така. Дотук добре. Но не всеки дошъл е с добри намерения, разбира се. И това е съвсем естествено и в реда на нещата.

Преди около час ми се обадиха и ми казаха, че въпреки моята молба, наша “специалистка” е снимала с телефона си композициите ни през цялото време. Тя е от тези, които едва ли ги е снимала, за да им се любува вечер преди сън. Познавам я добре и знам, че е изпълнявала поръчка. Със сигурност композициите са необходими на някой в чужбина, който ще трябва да показва сила и мощ като треньор, а се страхува, че ще се справи. Такива в чужбина, колкото искаш..Или са необходими на някой, чиято цел ще е да вмени погрешни представи във феновете (на съдиите и специалистите не би могъл, защото те познават достатъчно вече силата на Весела), кой пръв е измислил някой от оригиналните ни елементи. И такива не са рядкост..

А както вече поясних, за да имаш висока оценка се изисква отлична творческа мисъл и нестандартна, специфична фантазия. Затова по-лесно е да откраднеш нечия идея, да я попромениш малко и готово! Многократно съм ставала свидетел на това. Няма да се учудя ако някой отбор цъфне и с някоя от нашите музики...

Има достатъчно време, “творецът-треньор” да си пооправи съчетанията...

Ще ви споделя и още нещо. Нагледала съм се на гадории, чиято цел е била да попречим на българската художествена гимнастика. И знаете ли? Само българи са ги правили тези гадории... Казана на българите, нали знаете.

И за финал: С нищо няма да попречи това на предначертания ни път! Ние си го следваме и влагаме сърце и любов.

Има една велика истина за мен: важно е какво съдържа млякото, с което кърмиш - Любов или Омраза! Финалът винаги е ясен!

Пък и да ви кажа, че само когато БЪЛГАРКИ играят на МИСТЕРИИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ, само тогава оригиналните елементи, пируетът, скокът и равновесието са точно такива, каквито трябва да бъдат - красиво мистериозни!

Далече от темата: Могат да минат много години, но ВИНАГИ ИСТИНАТА НАМИРА НАЙ-АТРАКТИВНИЯ НАЧИН ДА СВАЛИ ЦЕЛОФАНА"

Нешка Робева

"Здравейте приятели.

Почти седмица не сме се чели, защото от почти толкова време съм в Германия. За съжаление, но и за щастие, в старата къща, където се настанихме с Рейчъл и Лъчезара, няма интернет. Няма телевизор, дори радио няма… За съжаление - защото общуването с вас ми липсва. За щастие - защото и аз и децата разбрахме какво значи да си легнеш с кокошките… На всеки час, часовникът от старата кула ни напомня за годините, когато за мнозинството от хората, той е бил единствен източник на информация за времето...

Шмиден е малко градче близо до Щутгард. Тук е събран на централизирана подготовка националният отбор по художествена гимнастика на Германия. А защо ние сме тук? Интересен въпрос, особено, ако човек сам си го задава.

През лятото в залата дойде Ина Делчева -бивша световна, европейска и вице олимпийска шампионка от ансамбъла 1993 – 1996г. Ина е омъжена в Германия и има две прекрасни деца. Всяко лято със съотборничките си. идват да ни видят. И поздравят старите си треньорки. Тази година ,разказвайки за работата си, ми предаде молбата на ръководството на тяхната федерация - да се съглася да поставя една от композициите им за Световното в България. Дълго отказвах, но Ина не отстъпваше. Немците искали аз да направя едната , а известна руска треньорка, другата композиция. Не се съгласявах, защото неведнъж съм брала ядове, когато видя последствията от чуждата работа върху моя композиция...

Ина изтъкна милион аргументи, защо трябва да се съглася и аз в края на краищата приех да поставя съчетанието с 5 обръча. По-късно, обаче последва втора настоятелна покана. Тъй като това, което съм направила им харесало, не би ли могло да направя и другата. Няма да преповтарям вече разказаното. Радвах се, че мога да помогна на колежките и най- вече на българската треньорка, която ръководеше отбора вече втора година. Наивно мислех, че и тя се радва… Какво самочувствие?

Обещах на германците, че ще отида още два-три пъти, за да видя и внеса корекции, ако се налага, в композициите си.

Почти бях забравила за авантюрата си, когато от Германия започнаха да пристигат тревожни сигнали, че колежката - българка не харесвала композициите, че спряла да ги работи и настоявала да се върнат старите?! Немската страна упорито настояваше да поема отбора и оправя бакиите, сътворени типично по нашенски, с отбора…

Няма да влизам в подробности, но когато изтъкнах, като аргумент, че не мога да оставя децата, нито клуба, получих предложение да взема и тях, както и обещание да мога да пътувам и продължа работата си в КХГ „Левски“… Отказвах, защото наистина никога не съм си представяла, че мога да застана зад друг, освен българския отбор. Това което ме накара да взема решение и да тръгна почти веднага, беше видеозаписа, който ми изпратиха… Не зная какво си е мислело нашето момиче, как си е представяло нещата, но според моя скромен опит, поне за първата част от годината, отборът беше тотално провален… Композициите ми изглеждаха по-зле от деня, в който ги завърших, а бяха минали 3 месеца...

И така - ние сме в Германия.

Отдавна не ми се беше случвало да работя в зала, без на всеки 2-3 минути да се пазя от летящи предмети, без да се надвиквам с музиката, която звучи от три уредби едновременно и без да укротявам една сюрия деца… За всяка от двете състезателки има по един терен... В залата е топло, светло, чисто и уютно. Немските гимнастички до 14 часа са на училище. Ние сме сами.

До днес работех само с Лъчи и Рейчи, с която след десет дни пътуваме за Москва, на квалификацията за Младежки Олимпийски игри. В Москва Рейчъл, която е родена в Америка, живее в България и тренира в „Левски“, ще представя Македония?! Това е друга история, ако ви е интересно, ще я разкажа по-късно…

В Германия моята млада българска колежката – беше заменена с баба си. Явно на германците възрастта на треньора не им пречи.

Дали съжалявам за уволнението на колежката?

Не!

Поисках да помогна… Самочувствието й попречи да приеме протегнатата ръка. Ако е умна, ще направи, така нужните й изводи и ще продължи напред, приемайки ситуацията, като полезен урок. Ако не – ще продължи да използва името на българската школа още известно време и до там… А сега тук, аз ще се опитам да оправя чуждите бакии.

Това е ситуацията за момента. След няколко дни сме отново в България, за да вземем участие с гимнастичките на „Левски“ в първия, за годината турнир по художествена гимнастика.

След това отново в Германия, България, Германия….

Мразя да летя…"

Коментари

Задължително поле